Re: jenatel po novém roce
judikát 21Cdo 963/2002
Je OSSZ, která vykládá, pokud je jednatel zároveň ředitelem, že pracovní poměr nevznikl a přihlášen by měl být jako jednatel, tzn. nemocensky od 1.1.09 nebude pojištěný, jen povinně důchodově pokud dosahne v měsíci rozhodného příjmu 5.900, takže můžete mít problémy nejen s uznatelností, ale v případě náhrady mzdy i s případnou nemocenskou..., ale já bych to tak černě neviděla, nejsem právník, ale OSSZ v tomto případě do sporu, dle mého názoru nepůjde, konečný verdikt např. ve vašem případě může sdělit pouze soud. Takových společností, kde je jednatel zároveň i ředitelem je určitě spousta a šikovný právník to třeba dokáže obhájit, že se nejedná o stejný výkon práv a povinností, nevím....
Jednatel nemůže být ředitel
Že jednatel (člen představenstva) nemůže být ředitelem, je v ustálené judikatuře Nejvyššího soudu a asi nebude takový šikovný právník, který by to zvrátil (29 Odo 1262/2006, 29 Odo 801/2005, 21 Cdo 1634/2004, 21 Cdo 894/2004, 21 Cdo 737/2004).
Hezký večer!
Re: Jednatel nemůže být ředitel
Díky, Pavle. Jak říkám, nejsem právník, vím je to, že mám dosti klientů, kde i jednatel je zároveň ředitelem a zatím se nic neděje, ani OSSZ sama nepůjde do sporu-již jsem s nimi jednala ...nepůjdou do toho (alespoň zatím). Vím, že víte, ale jste si naprosto jistý, že ředitel nemůže být zároveň jednatelem, resp. ředitel může být jednatelem, ale ...
a můžete se prosím mrknout na http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=521148
ráda bych slyšela Váš názor. Vím, že já nic nevyřeším, záleží na vládě, na MF odkud patrně musí vzejít návrh, ale nejraději bych ty nahoře dotáhla do fronty na ÚP, aby se vzpamatovali ..., už jsem jednou napsala, že jsem bláhová ..., já vím :(
Re: Jednatel nemůže být ředitel
Ještě se vrátím - vy tomu rozumíte, Pavle, já se učím - pokud je jednatel v s.r.o. a je zároveň ředitelem - stejný výklad jako jednatel - člen představenstva ? Do judikátů jsem nešla, na to nemám :) ale nevím, zda jsem se vyjádřila srozumitelně. To, že nemůže být uzavřena pracovní smlouva na fci jednatel, je jasné. Já jen nerozumím tomuto: Zaznamenala jsem výklad OSSZ, že jednatel (s.r.o.), který má uzavřený PP na fci ředitel měl být přihlášen na OSSZ pouze jako jednatel, protože PP nevznikl (stejný výkon práv a povinností). Na posledním semináři v prosinci 08 toto někdo vyzvedl a ing. Ženíšková naopak tvrdila, že správně měl být tento jednatel přihlášen (vloni) k nemocenskému pojištění 2x - jednou jako jednatel, podruhé jako z-ec a ty správy, které nutily z-ele, aby tohoto jednatele s PS ředitele přihlašovaly jen jako jednatele, tím pádem dnes vypadává "celý" z pojištění - tak to je špatně a musí si samy vyřešit problém, který si způsobily ... Z jejího výkladu jsem tedy vyrozuměla, že nikoliv "jen" 1 člověk, ale vloni 2 přihlášky na NP, od 1.1.09 jednatel tímto vypadává z pojištění a zůstává již "jen" ředitel, který je nemocensky pojištěn.Takto jsme postupovali a domnívám se, že v pořádku. Vím, že ale diskuze ohledně jednatel-ředitel se točí jinde a na jiné úrovni, pokud řeším v současné době tohoto jednatele-ředitele v s.r.o. pro účast na NP, postupuji dle zákona o NP, jednatel mimo prac.právní vztah od 2009 vypadává z NP, pouze důchodově pojištěn za podmínky dosažení rozhodného příjmu. A druhá věc je ta, zda jednatel může být zároveň ředitelem...., tuto otázku samozřejmě nemůže řešit zákon o NP, tudíž se mi to stále "tluče" :(
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
25. 1. 2009 18:08
Už jste někdo řešili, že od ledna není jednatel nemocensky pojištěn? Náš jediný jednatel a majitel firmy je zaměstnancem (marketingový ředitel) a na "jednatele" nepobírá žádnou mzdu (jenom podíly na zisku). Mám obavy, aby nám za 2 roky ossz nepřehodnotila jeho mzdu na jednatelskou odměnu a tím pádem by byl problém s daňovou uznatelností nákladů spojených se zaměstnancem ...
Děkuji předem za rady těm, kteří jsou o krok dál