Sankce FÚ za nepodání daňového přiznání

• (neregistrovaný)

26. 1. 2009 11:35

Dobrý den, mám prosbu, potřebuji poradit. Má přítelkyně před více jak třemi roky převedla práva a povinnosti členky bytového družstva a protože se domnívala, že když je převede za stejnou cenu, za kterou je získala, nemusí podávat daňové přiznání. Prý ji to poradila nějaká účetní s tím, že když je důchodkyně a daňové přiznání z příjmu fyzických osob nepodává, nemusí jej podávat ani v tomto případě, protože by celý formulář byl s nulami. Teď se obáváme, zda by nemohl FÚ přijít s nějakými sankcemi. Podle mne by se nemělo jednat o úroky z prodlení, nebo penále, protože základ daně je nulový a stát poškozen nebyl. Jde mi spíš o pokuty podle zákona o správě daní a poplatků. Když jsem přečetl § 37, až mne zamrazilo. V odstavci č. 6 se ale píše, že pokutu nelze uložit, jestliže uplynuly dva roky od konce roku, ve kterém došlo k jednání zakládající právo na uložení pokuty. Teď prosím o radu někoho, kdo se v této problematice vyzná. Jestliže se převod uskutečnil v roce 2005 a daňové přiznání by mělo být podáno do 31.03.2006, můžeme být v klidu? Jestli to správně vykládám, tak by se ta lhůta počítala od konce roku 2006 a uplynula by 31.12.2008. Nechám si poradit, máme kontaktovat FÚ a nebo je radši nedráždit.
    Děkuji Tomáš

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).