Re: cestovka
Máte vlastní zájezdy,nebo překupujete od jiných cestovek? Máte faktury ve zvláštním režimu §89? My máme kombinaci obojího a účtujeme došlé faktury na zájezdy na 3xx a k tomu výnos také na 3xx,pak jen provizi na 6xx a z té odvádíme DPH.
Ještě jednu otázku prosím, může se DPH odvést později než je termín uskutečnění zájezdu,prý se může odvést až ke dni vystavení faktury a ta je třeba až v dalším měsíci. Jsem z toho jelen
Re: cestovka
Máme jak vlastní, tak provizní. Fa. jsou ve zvláštním režimu, ale s tím DPH tedy nevím, jsme čtvrtletní plátci a odvádíme vždy k ukutečnění zájezdu.
Jen nechápu, jak účtujete náklady na 3xx a výnosy též na 3xx. To myslíte jako zálohy?? Sice je fakt, že teď spousty cestovek ani daňové doklady nevystavují, mám s tím problémy, protože účtuji na základě jen cestovní smlouvy, ale dávám to jako daň.doklad 518xxx MD a 321xxxD. Radila jsem se s daň.poradcem, co dělat, když ostatní cestovky vůbec nevystavují žádné doklady a poradil, že mám 2 možnosti, buď dávat na pětkové účty nebo na zálohy, ovšem z těch záloh pak vše interně přeúčtovávat na náklady s vysvětlujícím protokolem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
26. 1. 2009 14:03
Dobrý den,
kdo má prosím zkušenosti s účtováním cestovní kanceláře?Üčtujete náklady a výnosy přes 3xx a do výnosů jen provizi z které se odvádí DPH anebo 5xx a 6xx. Děkuji za odpověď.