OSSZ - jednatelé

• (neregistrovaný)

26. 1. 2009 14:34

Dobrý den, chápu dobře?
    Jednatel, pobíral 5000,přihlášen na soc. V informacích píšou: odhlásit ty, kteří nebudou nadále nmocensky pojištěni..
    Když mu přidám a bude brát 6000, nemusím na socku nic psát?
    Děkuju za info

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 1. 2009 14:41

jana h (neregistrovaný)

Re: OSSZ - jednatelé
      já to chápu tak, že pokud není společník zaměstnán na klasickou prac.smlouvu, ale má jen smlouvu na funkci jednatele, tak v r 2009 nebude nemocensky pojištěn a to bez ohledu na příjem. Důchodově pojištěn bude od příjmu 5900.tedy musíte vyplnit hromadný seznam, kde ho odhlásíte z nemocen.poj.a vyplníte zda bude či nebude důch.pojištěn

• 26. 1. 2009 14:46

Vali (neregistrovaný)

ale na sosiálce paní povídala něco o tom, že pokud mu bude nemocenská stačit z prac.poměru, který má také u firmy, že ho máme odhlásit.Pokud by neměl být nemocensky pojištěn ani při vyšším příjmu, proč by mi to říkala??

• 26. 1. 2009 15:56

Dáša D. (neregistrovaný)

Jedna věc je nemocenské a jiná důchodové. Jednatelé už nejsou pojištěni nemocensky a musí se odhlásit (pokud se nejedná o klasický pracovní poměr, ale jen o práci pro společnost - bez prac. smlouvy). Tito jednatelé bez prac. smlouvy, pokud mají příjem nižší než 5900 Kč, nejsou ani pojištěni důchodově, jen ti, kteří mají příjem vyšší. A když mají tito jednatelé (ještě i) normální pracovní poměr, jsou v něm pojištěni důchodově i nemocensky jako jiní zaměstnanci. Tak jsem to pochopila já.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).