Ošetřovné a rodičovský příspěvek

• (neregistrovaný)

26. 1. 2009 20:02

Ráda bych se zeptala, jak je to s ošetřovným. Pracuji na poloviční pracovní poměr, zároveň ještě pobírám rodičovský příspěvek na dítě. Můžu jít s dítětem na paragraf? Slyšela jsem, že pokud ještě pobírám rodičovský příspěvek, můžu jít s dítětem na paragraf pouze já a ne i otec.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 1. 2009 21:12

Jiřka (neregistrovaný)

Re: ošetřovné a rodičovský příspěvek
      Můj názor je ten, že můžete dostat ošetřovačku Vy nebo manžel (nebo na střídačku), protože pracujete. Pouze pokud byste byla na rodičovské dovolené (tzn. doma), pak manžel by na ošetřovačku nemohl. Pobírání rodičovského příspěvku s tím nesouvisí.

• 27. 1. 2009 8:00

hk (neregistrovaný)

ale pokud by byla nemocná paní a ne dítě, může manžel uplatnit ošetřovné na ni?

• 27. 1. 2009 8:09

an (neregistrovaný)

(3) Zaměstnanec nemá nárok na ošetřovné z důvodu ošetřování dítěte nebo péče o ně, jestliže jiná fyzická osoba má z důvodu péče o toto dítě nárok na poskytování peněžité pomoci v mateřství nebo má nárok na rodičovský příspěvek podle zvláštního právního předpisu31); to neplatí, pokud tato jiná osoba onemocněla, utrpěla úraz, nastaly u ní situace uvedené v § 57 odst. 1 písm. b) nebo c), porodila nebo jí byla nařízena karanténa, a proto nemůže o dítě pečovat.

• 27. 1. 2009 14:00

Lucie (neregistrovaný)

Z toho mi teda plyne, že manžel fakt nemá na ošetřovné nárok, pokud já pobírám rodičák. Tak mi to bylo sděleno mzdovou účetní v práci, že to zaznělo na nějakém školení. Tak teď fakt nevím.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).