DPČ-neschopenka

• (neregistrovaný)

27. 1. 2009 9:30

>Máme zaměstnaného důchodce na DPČ na dobu určitou do
    >31.1.2009. Dnes donesl neschopenku-ostatní úraz-zlomil
    >si ruku.
    >Za 1/09 nebude mít mzdu 2000 Kč není nemocensky
    >pojištěn je zaměstnanec malého rozsahu a k 1.1.09 ho odhlásím
    >na OSSZ. Co na to 14 dní náhrady? Dostane nebo
    >nedostane? Děkuji.
    Ne !
    V roce 2008 byl u nás také celý rok zaměstnán na DPČ a příjem v některých měsících dosáhl 2000 Kč. Mám ho tedy vůbec odhlašovat ?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 1. 2009 10:44

Dáša (neregistrovaný)

Re: DPČ-neschopenka
      důležité je jakou částku odměny má sjednanou ve smlouvě, je-li nad 2000 Kč, nejedná se o zaměstnání malého rozsahu (případně spočítat jak vychází odměna, jestli máte uvedenou hodinovou sazbu), nebudete odhalšovat a bude mít náhradu mzdy a poté nemocenskou. Jestli v dohodě jes sjednána nižší odměna než 2000, a jeho dosažený příjem v lednu byl nižší než 2000, odhlásíte a bude mít náhradu mzdy a nemocenskou ne, protože sociální událost nastala v době, kdy nebyl nemocensky pojištěn.
      Snad se ještě někdo připojí, takhle jsem to pochopila ze školení, praxe zatím chybí.

• 27. 1. 2009 10:51

Dáša (neregistrovaný)

TeĎ to čtu znova, on je důchodce ? Tak mu nemocenská náleží jen do skončení pracovního vztahu, takže nedostane stejně žádnou

• 27. 1. 2009 14:40

JiřinaH. (neregistrovaný)

Souhlasím s Vámi, ale pochopila jsem to tak, že pokud nebude nemocensky pojištěn, nebude mít nárok ani na náhradu mzdy.
      Náhrada mzdy se měla pův.vyplácet jen u těch,kteří mají nárok na nem.dávky. Nevím, jestli se to tedy nezměnilo ?

• 27. 1. 2009 14:58

Dáša (neregistrovaný)

máte nejspíš pravdu: - náhrada se vyplácí, když
      §192 ZP odst 1)
      ........pokud v těchto jednotlivých dnech splňuje podmínky nároku na výplatu nemocenského podle předpisů o nemocenském pojištění, a pokud pracovní poměr trvá, ne však déle než do dne vyčerpání podpůrčí doby určené pro výplatu.........

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).