Re: úroky z hypotéky - perlička
Nejste-li zatím vlastníkem, jste v nájemním vztahu, máte tedy nájemní smlouvu a trvale byt užíváte. Úvěr byl uzavřen pro bytový účel. takže já nevidím důvod proč ne.Aź budete vlastníkem, předložíte výpis z listu vlastnictví a uplatňovat budete dál.
Využiji toto vlákno a přidám se:
Je podmínkou pro odečet úroků z hypotéhy TRVALÉ BYDLIŠTĚ (tedy nahlášení na policajtech, občanka...) či se trvalým bydlením prostě rozumí jen to, že tam člověk trvale bydlí (ale "úřední" trvalý pobyt má jinde)?
Díky moc.
Na FÚ by Vám odpověděli, že to musí být prokazatelné. A prokázat se můžete jen záznamem o bydlišti v OP.:-)
podmínkou to není,protože můžete čestně prohlásit,že tam vy nebo někdo z vašich rod.příslušníků bydlí,tedy že to slouží k bytovým účelům ,,měla jsem to tak,že jsem koupila dům,měla úvěr ze st.spoření,ale bydlí tam syn,úroky si odečítám již 8 let :-) a není nikde problém,ani na FÚ,ani u zaměstnavatele,když už jsem požádala o RZ a neměla povinnost podat DaP/mito jsem nějaký čas byla i OSVČ/ .. napiště čestné prohlášení a podejte na FÚ ..
pokud jste to vylíčila na FÚ stejně, jako zde, pak nevěřím, že "nikdo" nevěděl ..., z účelu, pro který byl hypoteční úvěr vydán, v žádném případě, bohužel, nemůžete uplatnit slevu na dani. A zda lze změnit účel úvěru - to se s dotazem nejlépe obraťte na hypoteční banku, která vám tento úvěr poskytla.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
27. 1. 2009 16:09
Dobrý den,
mám dotaz, zatím mi nikdo nebyl schopen poradit ani v bance, ani na FU.
mám hypoteční úvěr na předplacení ročního nájemného - vyhrála jsem byt od města obálkovou metodou. Teď mi přišel dopis z banky na odečet úroků, které si mohu přiznat v ročním zúčtování daně, ale zaměstnavatel mi oznámil, že mám smůlu, že se na to zákon o dani z příjmů nevztahuje..Nemáte s tím někdo zkušenost, zda to jde nebo ne? Vlastník nemovitosti budu až letos v únoru, zatím mám pouze nájemní smlouvu od města a trvalé bydliště tam.
Moc děkuji.