Re: OSVČ - vedlejší činnost
ZP zálohy nemusíte platit, pokud ze zaměstnání odvádí váš zaměstnavatel alespoň z minimální mzdy, zaplatíte až po podání Přehledu ze skutečných příjmů z podnikání. Pro účely sociálního pojištění jste považována za OSVČ vedlejší, kdy minimální záloha je nižšší než u OSVČ hlavní, toto doložíte při podání Přehledu potvrzením o výši příjmu ze zaměstnání, potom platíte zálohy opět dle skutečných příjmů. Pokud jsou nižší než určitá hranice nejste důchodově pojištěna a zálohy neplatíte vůbec. Vše vám vysvětlí i na příslušné ZP a OSSZ.
Takže mě prosím opravte jestli to špatně chápu - přiklad: v únoru začnu podnikat, přihlásím se na OSSZ a ZP jako OSVČ vedlejší (doložím příjmy ze zaměstnání) - zálohy neplatím. Po ukončení kalendářního roku podám Přehled příjmů a výdajů za rok 2009 a pokud dosáhnu výše minimálního vyměřovacího základu musím v následujícím roce platit zálohy? A jaký je ten min. vyměřovací základ pro rok 2009? Zašla bych si na OSSZ, ale obávám se že bych jejich výkladu stejně nerozuměla :).
Přesně to teď nemůžu najít- je to cca 54000 za rok a minimální záloha SP pro OSVČ vedl. je 688 Kč za měsíc
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
27. 1. 2009 21:21
Prosím o radu ohledně platby záloh na sociální a zdravotní pojištění, snažila jsem se studovat na stránkách ČSSZ, ale nejsem z toho příliš moudrá.
Chci zi letos zřídit ŽL na nákup a prodej, jsem zároveň zaměstnána na HPP. Může mi prosím někdo vysvětlit jak je to s platbami SP a ZP? Jsou tam nějaké podmínky za kterých se toto platit nemusí? Vůbec se v této věci nevyznám a chci si napřed zjistit, zda mé měsíční výdělky nebudou menší než poplatky. Moc děkuji.