OSVČ - vedlejší činnost

• (neregistrovaný)

27. 1. 2009 21:21

Prosím o radu ohledně platby záloh na sociální a zdravotní pojištění, snažila jsem se studovat na stránkách ČSSZ, ale nejsem z toho příliš moudrá.
    Chci zi letos zřídit ŽL na nákup a prodej, jsem zároveň zaměstnána na HPP. Může mi prosím někdo vysvětlit jak je to s platbami SP a ZP? Jsou tam nějaké podmínky za kterých se toto platit nemusí? Vůbec se v této věci nevyznám a chci si napřed zjistit, zda mé měsíční výdělky nebudou menší než poplatky. Moc děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 1. 2009 22:00

Vladík (neregistrovaný)

Re: OSVČ - vedlejší činnost
      ZP zálohy nemusíte platit, pokud ze zaměstnání odvádí váš zaměstnavatel alespoň z minimální mzdy, zaplatíte až po podání Přehledu ze skutečných příjmů z podnikání. Pro účely sociálního pojištění jste považována za OSVČ vedlejší, kdy minimální záloha je nižšší než u OSVČ hlavní, toto doložíte při podání Přehledu potvrzením o výši příjmu ze zaměstnání, potom platíte zálohy opět dle skutečných příjmů. Pokud jsou nižší než určitá hranice nejste důchodově pojištěna a zálohy neplatíte vůbec. Vše vám vysvětlí i na příslušné ZP a OSSZ.

• 28. 1. 2009 11:21

janina (neregistrovaný)

Takže mě prosím opravte jestli to špatně chápu - přiklad: v únoru začnu podnikat, přihlásím se na OSSZ a ZP jako OSVČ vedlejší (doložím příjmy ze zaměstnání) - zálohy neplatím. Po ukončení kalendářního roku podám Přehled příjmů a výdajů za rok 2009 a pokud dosáhnu výše minimálního vyměřovacího základu musím v následujícím roce platit zálohy? A jaký je ten min. vyměřovací základ pro rok 2009? Zašla bych si na OSSZ, ale obávám se že bych jejich výkladu stejně nerozuměla :).

• 28. 1. 2009 22:08

Vladík (neregistrovaný)

Přesně to teď nemůžu najít- je to cca 54000 za rok a minimální záloha SP pro OSVČ vedl. je 688 Kč za měsíc

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).