Re: Konec rodičovské
Plátcem ZP je stát do 4 let věku dítěte nebo do 7 let pokud pečujete o dítě se zdrav.postižením.
Jinak po 4 letech jste povinna platit sama ZP jako osoba bez příjmů nebo se můžete přihlásit na ÚP a neplatíte nic, zase to bude za Vás platit stát. Po 4 letech může dítě do školky na jak dlouho chcete, už to není omezeno, nepobíráte RP.
Re: Konec rodičovské
Stát je plátcem ZP i za osobu, která celodenně osobně a řádně pečuje alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku. Podmínka celodenní péče se považuje za splněnou, je-li dítě předškolního věku umístěno v jeslích (mateřské škole), popřípadě v obdobném zařízení na dobu, která nepřevyšuje čtyři hodiny denně, a jde-li o dítě plnící povinnou školní docházku, po dobu návštěvy školy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
28. 1. 2009 10:01
Dobrý den,
v únoru mi končí 4letá rodičovská dovolená, zaměstnavatel mě zpět nechce. Musím se hlásit na úřad práce, nebo jak je to kdybych nechtěla se hlásit? Musím si sama platit ZP, případně SP? Někde jsem četla, že pokud se budu starat o dítě do 7 let, tak se stačí nahlásit na ZP. Ale můžu dávát dítě do školky na 4 hodiny? Děkuji