Re: sleva na manželku - prosím spěchá
Na manželku si může slevu na dani uplatni jen v případě, žeje-li s ním ve společné domácnosti a nemá příjem 68000Kč, na který potvrzení nepotřebuje. Poplatník si za to odpovídá sám. Kukněte do prohlášení poslední strana ( Potvrzuji pravdivost....).
Re: sleva na manželku - prosím spěchá
doklad o rozvodu nemáte (ani on, není ještě rozvedený) tudíž,že víte není směrodatné.nikde není psáno, že je soud rozvede.
pokud v prohlášení uvede nepravdivé údaje (jako že žije s manželkou ve spol.domácnosti a není to pravda) je to jeho zodpovědnost - účetní není policajt, aby zjišťoval pravdivé tvrzení. donese-li potvrzení od manželky - prohlášení, že neměla příjem - uznala bych.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
28. 1. 2009 12:06
Dobrý den,
mám zam-ce, který je v rozvodovém řízení a od září nežije ve společné domácnosti se svojí ženou. Nyní přišel, že chce uplatnit slevu na manželku za rok 2008, protože byla na rodičovské dovolené. Myslím si správně, že musím mít nějaký doklad od jeho manželky, že nepřesáhla částku 68.000 Kč? Přece mu jen tak bez nějakých podkladů neuplatním slevu na manželku.... Jak to děláte vy? A ještě dotázeček - stejný pracovník má hypotéku, ve které figuruje jeho manželka jako spoludlužník a on mi teď přinesl potvrzení o zaplacených úrocích z úvěru - můžu mu vyplatit celou částku nebo má nárok jen na 1/2? Jde mi o to, že na mě zkouší, že nemám žádný doklad o tom, že se rozvádí, ale já jsem koncem loňského roku posílala na soud, který se zabýval opatrovnictvím, potvrzení o příjmech, takže se to dá taky brát, že oficiálně vím o jeho rozvodu. Nerada bych udělala nějakou chybičku.... Poradíte mi prosím někdo?
Moc děkuji