Re: Práce=pracovat ne telefonovat
Pokud svůj volný čas trávíte popichováním, musíte být velmi osamělý. No, tak snad se vaše životní situace zlepší stejně rychle, jako já dostanu normální odpověď na svou otázku.
Samozřejmě, pokud se nejedná o naprosto neodkladný telefonát - např. nemoc, úraz v rodině , opravdu nemáte v pracovní době vykecávat. To, že poslouchala, je naprosto v pořádku, protože určitě kdyby slyšela, že např. přijímáte informaci o nemoci dítěte, rod. příslušníka apod. tak by proti telefonátu nic neměla. Pokud vyřizujete banální věci - samozřejmě vám to může vytknout. Je zcela v právu. Pracovní dobu jste povinna řádně využívat k práci, nikoli soukromým telefonátům.
Jasně, že to bylo neodkladné. Asi tak, jak může být soudní stání v případě výživného na děti.
A právě proto, protože nikdy nikdo nemůže vědět, co se mu doma stane, nebudu nikdy tolerovat to, že bych nesměla přijmout telefon rodinného příslušníka a pak bych měla ještě poslouchat výhružky, že přijdu o prachy?
Pokud na to mají právo, ať si je vezmou. Ale to já nevím, a to se snažím zjistit.
Jako že bych se třeba jednou mohla dočkat tohoto:
"Volali jsme ti, ale nezvedala jsi to. Jo, a umřel ti děda. Tak ahoj."
Hezké, fakt.
Boha jeho, ta otázka se netýkala, jestli můžu, nebo nemůžu telefonovat (a krom toho, já hovor přijala... nevěřím, že se tím zabývám tak dopodrobna... já nevolala), ale jestli mi můžou vyhrožovat. JAK TO VNÍMÁ PRÁVO, ne třeba vy, jakožto jednotlivec s názorem, na který sice máte nárok, ale mě k ničemu nebude.
Dneska je sice jeden rád, když má práci, ale jeden není pes, aby skákal, jak druzí pískají. Můj zaměstnavatel o tomhle ani neví a nezajímá ho to, protože dokud se dělá, tak je spokojen (což mám od něj) a jakékoli spory si máme řešit mezi sebou (což chápu).
Ale proč bych si měla nechat líbit i takové otravné malichernosti... Snad existuje něco jako lidská hrdost, ne? Sakra už.
Vidím to tak, že zemi nám pod prdelí rozprodali díky takovým, kteří skákali, jak druzí pískají. No, a to já fakt nejsem.
Jak psali u výše je třeba plně využívat prac. dobu.Kdyby byli malicherní, můžou Vás písemně upozornit na Vaše telefonování
v pracovní době a jestliže nebude zjednána náprava v době posledních 6 měsíců můžou s Vámi ukončit PP,myslím,že by to hráli na § 52odst.g ZP
Jano, plně vás chápu. A ostatním nepřeji, aby někdy museli přijmout nutný hovor, týkající se třeba nemoci nebo úmrtí v rodině. Já jsem něco podobného zažila, ale takového zaměstnavatele, který by mi toto vyčítal, jsem neměla. On i zaměstnanec je přece jen člověk.
Ano, jenže jste špatně četla, nešlo o nemoc ani úmrtí v rodině, nýbrž o soudní stání ohledně výživného. Tudíž paní asi nebude úplný andílek. A těžko by se někdo z nadřízených takto choval, kdyby šlo o ojedinělý telefonát a byla jinak dobrá pracovnice. S takovým zaměstnavatelem jsem se taky nesetkal.
Dlouho jsem se tak nepobavila. Co dokáže jeden dotaz zda soukromě tel. v pracovní době. Nejvíce mě pobavilo jak se píše, že to byl tel. o výživném že paní nebude asi žádný andílek! Když vás manžel opustí a vy se sním nedokážete dohodnout a musí to řešit soud tak to z vás opravdu dělá špatného člověka, fakt dobrý názor!
Kdybych byl zaměstnavatel, tak by se mi to taky nelíbilo a při opakování bych toto vynechání práce hodnotil jako porušení pracovní discipliny. Zkuste se vcítit do zaměstnavatele - platí vás za práci.
Telefonovat můžete během přestávky. Nevidím v postupu nadřízené problém.
Přesně tak. Na Vašem místě bych zašla za vedoucím a sama navrhla že si třeba čtvrthodinku navíc odpracuji za ten telefonát (přestože jste pracovala). Řada lidí se myslím do opačné strany zaměstnavatele vůbec vcítit nedokáže - pokud si to na vlastní kůži nezkusí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
28. 1. 2009 17:30
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mi zaměstnavatel může sáhnout na peníze (na prémie) z důvodu, že jsem v pracovní době přijala osobní telefonní hovor.
Vím, že telefonovat při práci nemůžou řidiči, nebo obsluha strojů (různých linek, kde je potřeba věnovat práci pozornost).
Já dělám v dílně, ale, jak se říká, rukama, čili mi nehrozilo zranění, poškození materiálu s nímž jsem pracovala, ani nic podobného. A to jsem při telefonování dokonce dál dělala, aby to nevypadalo, že se flákám.
Ona je naše mistrová alergická na telefony na dílně, přitom sama ho k osobnímu pokecu používá dost často, a to nemluvím o tom, že si v pohodě dojde i nakoupit.
Když si mě všimla, kroužila kolem jak hladová piraňa. Dávala mi najevo, jak strašnou věc jsem si dovolila. Já jí vnímala, ale nevěnovala jsem jí pozornost, jelikož jsem toho názoru, že když mi někdo volá, do háje ho nepošlu jen proto, že mi to radí ona. Spíš mě štvalo, že poslouchá.
Seřvala mě jako nějakého spratka, přitom občanky nám dali na stejném úřadě, jsem svéprávná a dokonce nějakých 12 let dospělá (což si evidentně neuvědomuje).
Asi to zveličuji, ale v naší dílně jsem jedna z těch mladších, z toho někteří mladší jsou mentálně postižení. Zbytek jsou ženské třeba o dvacet let starší, a já nabývám dojmu, že si mě mylně zaškatulkovala a že se jí to tak i velice hodí. Osobně mě to uráží a dost ráda bych proti tomu něco dělala (aniž bych musela použít násilí).
Takže by mě zajímalo, kde a jak konkrétně je definováno "volání v pracovní době" a jestli ji tedy můžu i nadále ignorovat, jelikož volám tak jednou, dvakrát do týdne, což jí asi fakt nemůže vadit.
Díky Jana