Re: Konec RD
Nevím, jakou jste si zvolila výplatu RP-do 3 let, 4 let? Toto nelze měnit.
Zaměstnavatel řeší RD do 3 let věku dítěte. Po třech letech jste povinna nastoupit do práce, ev. řešit ukončení pracovního poměru pokud nemůžete nastoupit. Jiné řešení není.
Máte-li sjednanou výplatu do 3 let věku a nemůžete nastoupit, ukončíte prac.poměr a půjdete na ÚP.
Máte-li sjednanou výplatu do 4let věku stejně musíte vyřešit se zaměstnavatelem nástup do práce po 3 letech. Jiná možnost není.
Nastoupíte-li a máte-li možnost zajistit hlídání dítěte jinou zletilou osobou nebo ho můžete dát do školky, ale jen na 4 hod.denně nebo 5 dnů v měsíci, pak můžete pobírat příjem i RP do 4 let.
Ukončíte-li PP bude Vám RP vyplácena do 4 let věku dítěte, ale po této době již nemáte možnost se vrátit do zaměstnání-PP ukončen.
Jestli dobře počítám, tak k prvnímu lednu loňského roku bylo vašemu dítěti cca 18 měsíců, čili už jste spadala mezi rodiče, kteří si volili délku pobírání rodičovského příspěvku. Takže záleží na tom, co jste si zvolila - jestli variantu tříletou, tak dál příspěvek dostávat nebude.
Rodičovská dovolená je jenom do tří let věku dítěte, poté máte nárok vrátit se zpátky do zaměstnání. Zaměstnavatel vám nemůže sdělit, abyste si vzala neplacené volno. Pokud si to o to volno přesto požádáte a zaměstnavatel vám ho schválí, tak po skončení volna máte právo vrátit se zpátky do práce na pozici podle pracovní smlouvy.
Ta poslední věta se mi nezdá mně bylo řečeno že pokud nebude místo tak ne
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
28. 1. 2009 18:38
Dobrý den, jsem na RD a v červenci budou synovi 3 roky, jsem zamněstnaná, ale zamněsnavatel mi zdělil, že jsi mám RD prodloužit na 4 roky dítěte. Mám nárok na příspěvěk a jak to bude po 4letech dítěte, musí mě zamněstnat zpátky