Re: redukční hranice
Myslím, že velmi slušný výklad:
Výše náhrady mzdy se stanoví z průměrného výdělku zaměstnance, zjištěného pro pracovněprávní účely podle § 351 a násl. ZP. Průměrný výdělek se tedy zjišťuje jako průměrný hrubý hodinový výdělek dosažený zaměstnancem v rozhodném období, kterým je předchozí kalendářní čtvrtletí (u konta pracovní doby 12 měsíců bezprostředně předcházejících vyrovnávacímu období). Vychází se tedy ze stejného průměrného výdělku, který zaměstnavatel používá pro stanovení například náhrady mzdy nebo platu při jiných překážkách v práci, pro dovolenou nebo pro příplatky.
Průměrný hrubý hodinový výdělek se pro účely náhrady mzdy dále upraví jeho redukcí, a to obdobným způsobem, jakým se upravuje denní vyměřovací základ pro výpočet nemocenského, tedy pomocí hodinových redukčních hranic odvozených z denních redukčních hranic pro nemocenské. Hodinové redukční hranice pro náhradu mzdy se stanoví tak, že se denní redukční hranice pro nemocenské vynásobí koeficientem 0,175 a zaokrouhlí na haléře nahoru. Redukční hranice pro nemocenské na příslušný kalendářní rok se vyhlašují ve Sbírce zákonů sdělením Ministerstva práce a sociálních věcí vždy ve 2. pololetí.
Výše redukčních hranic (RH) pro rok 2009 činí:
RH pro nemocenské (denní) x 0,175 pro náhradu mzdy (hodinové)
I. 786 Kč x 0,175 137,55 Kč
II. 1178 Kč x 0,175 206,15 Kč
III. 2356 Kč x 0,175 412,30 Kč
pokračování..................
pokračování:
Pomocí navýšených hodinových redukčních hranic se upraví zjištěný průměrný hodinový výdělek (PHV) stanovený pro pracovněprávní účely. Postupuje se tak, že z PHV
• do výše první RH se započte 90%,
• z částky PHV přesahující první RH, nejvýše však do druhé RH se započte 60%, a
• z částky PHV přesahující druhou RH, nejvýše však do třetí RH se započte 30%,
• k částce, která přesahuje třetí RH se nepřihlíží.
Poněvadž ZP kromě způsobu zaokrouhlení redukčních hranic (§ 192 odst. 2) a zaokrouhlení mzdy nebo platu (§ 142 odst. 2), resp. náhrady mzdy nebo platu (§ 144) jiné případy zaokrouhlování neupravuje, neexistuje ani opora pro jakékoli průběžné zaokrouhlování při výpočtu náhrady mzdy v jednotlivých krocích (tj. při provádění redukce PHV a při výpočtu procentních sazeb hodinové náhrady mzdy). Proto lze jen doporučit, aby při redukci PHV zjištěné dílčí částky 90 %, 60 % a 30 % byly vypočteny s přesností na čtyři desetinná místa.
Součet těchto dílčích částek pak představuje upravený (redukovaný) hrubý PHV (RPHV), z něhož se již přímo vypočte hodinová náhrada mzdy náležející při dočasné pracovní neschopnosti (karanténě) od čtvrtého pracovního dne (směny) vynásobením koef. 0,60 (tj. 60 % z RPHV); popř. též koef. 0,25 (tj. 25 % z RPHV) pro hodinovou náhradu mzdy, která přísluší při karanténě již také za první tři pracovní dny (směny).
Hodinová náhrada mzdy se násobí počtem neodpracovaných hodin za pracovní dny (směny), za které zaměstnanci náleží náhrada mzdy z důvodu dočasné pracovní neschopnosti (karantény). Vypočtená částka náhrady mzdy k výplatě se zaokrouhluje na celou korunu nahoru.
pokračování........
Příklad
Lékař uznal zaměstnance dočasně práce neschopným na dobu jednoho týdne, a to týdne od pondělí 9. 3 do neděle 15. 3. 2009. Zaměstnanec má 40ti hodinou týdenní pracovní dobu, pracuje od pondělí do pátku 8 hodin denně. Jeho PHV činí 420,60 Kč (záměrně je zvolen zaměstnanec s vysoce nadprůměrnou mzdou, u něhož lze redukci provádět i do výše III. RH).
Krok první
Pomocí RH pro náhradu mzdy v roce 2009 se provede úprava zjištěného PHV 420,60 Kč, tzn. že
• z částky 137,55 Kč se započte 90 %, tj. 137,55 x 0,90 = 123,7950 Kč
• z částky 68,60 Kč (tj. 206,15 - 137,55) se započte 60 %, tj. 68,60 x 0,60 = 41,1600 Kč
• z částky 206,15 Kč (tj. 412,30 – 206,15) se započte 30 %, tj. 206,15 x 0,30 = 61,8450 Kč
• k částce PHV nad 412,30 Kč (III. RD), tj. 8,30 Kč, se nepřihlíží
• PHV po úpravě (redukci) činí 226,8000 Kč
Součet částek těchto 90%, 60 % a 30 %, tedy 226, 80 Kč představuje upravený (redukovaný) PHV (RPHV).
Krok druhý
Z RPHV 226,80 Kč se vypočte hodinová náhrada mzdy náležející od čtvrtého pracovního dne trvání dočasné pracovní neschopnosti, a to ve výši 60 % tak, že:
• RPHV 226,80 x 0,60 (tj. 60 %) = 136,08 Kč.
Náhrada mzdy náležející zaměstnanci za jednu hodinu při dočasné pracovní neschopnosti činí v daném případě 136,08 Kč (jde současně o nejvyšší hodinovou náhradu mzdy při dočasné pracovní neschopnosti, jestliže zjištěný PHV je roven nebo je vyšší než výše III. RH).
Krok třetí
Zaměstnanec z důvodu dočasné pracovní neschopnosti od 9. do 15. 3 2009 neodpracoval 40 hodin. Podle rozvrhu směn pracuje 8 hodin denně od pondělí do pátku. Za první 3 pracovní dny (tj. v daném případě za 24 hod.) náhrada mzdy nenáleží. Náleží až od 4. pracovního dne (4. směny) – tedy za zbývajících 16 hodin. Hodinová výše náhrady mzdy 136,08 Kč se proto vynásobí 16 hodinami. Náhrada mzdy za dobu pracovní neschopnosti činí celkem 2 177,28 Kč, po zaokrouhlení 2 178 Kč k výplatě.
pokračování....
Kdyby zaměstnanec uvedený v předchozím příkladu nebyl dočasně práce neschopen, ale byla mu na dobu uvedeného týdne nařízena karanténa, náležela by mu za první 3 pracovní dny (pondělí až středa) náhrada mzdy ve výši 56,70 Kč x 24 hodin, tj. 1 360,80 Kč, a za zbývající 2 pracovní dny (čtvrtek a pátek) náhrada mzdy ve výši 136,08 Kč x 16 hodin, tj. 2 177,28 Kč – celkem tedy 3 538,08 Kč – zaokrouhleno na koruny nahoru = 3 539 Kč.
Pro první tři pracovní dny (směny), v nichž trvá karanténa a za které náhrada mzdy přísluší, se tato náhrada mzdy vypočte ve výši 25 %, tj. RPHV 226,80 x 0,25 (tj. 25 %) = 56,70 Kč.
(Poznámka: Přechází-li prvních 14 dnů dočasné pracovní neschopnosti (karantény) z jednoho kalendářního čtvrtletí do dalšího kalendářního čtvrtletí, je třeba výši náhrady mzdy přepočítat, neboť pro toto další čtvrtletí bude zřejmě zjištěna jiná výše PHV).
Dočetla jste až sem? Tak hezký večer.
Dobrý večer,
zatím ještě nespím, nějak mne ty termíny dohánějí k šílenství :-)))), no a zase takový výkon to nebyl, protože to není moje práce, jen jsem něco zkopírovala. Ale protože se mi to zdálo jako velmi podařený návod na výpočet nemocenské, tak jsem měla silnou potřebu se o to podělit s ostatními. Kdybyste jen tušila, jak já jsem vděčná, když sem někdo dá příspěvek, který mi pomůže....... Tak jsem zase na oplátku já chtěla být užitečná. Takže mám-li být upřímná, tak nejvě´tší výkon byl to rozkouskovat do několika zpráv:-)))
Mějte se moc prima. Dobrou noc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
29. 1. 2009 9:43
Dobrý den,co to je prosím redukční hranice u vyplácení náhrady mzdy?