Nákup DHM?

• (neregistrovaný)

29. 1. 2009 11:32

Dobrý den, v srpnu jsem převzala účetníctví po účetní, která měla v účtu opravdu ,,bordel,,. A nevím si rady s účtováním DHM. Majitel v r. 2007 si na leasing pořídil stroje cca 180 000,-. Jsem zvyklá si leasing. splátku účtovat vždy jako fa do měsíce a uplatnit DPH. Paní účetní to účtovala tak, že vždy když majitel zaplatil naúčtovala 325/221, neuplatnila ani DPH. Majitel nesplácel splátky včas, tak to není účtováno pravidelně. Nevím, jestli mám účtovat taky tak a až bude leasing doplacený dát stroje do majetku? 042/325 ? Jsem z toho opravdu zoufalá a děkuji za každou radu, budu opravdu vděčná.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 1. 2009 21:35

Marcela (neregistrovaný)

Re: Nákup DHM?
      Účtování je nutné účtovat tak jak jste zvyklá po měsící, včetně odpočtu dph a po ukončení leasingu, navést jako DDHM, ne na 042, ale na analytický účet drobného dlouhodobého majetku, protože předpokládám, že cena nepřevýší 40000,- Kč. Je jedno, jestli máte 321 nebo 325, 325 je jiný závazek, 321 se spíše používá pro běžné dodavatelské faktury, já leasing proúčtovávám na dlouhodobé závazky, protože je to časově dlouhodobá záležitost.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).