Re: Nákup DHM?
Účtování je nutné účtovat tak jak jste zvyklá po měsící, včetně odpočtu dph a po ukončení leasingu, navést jako DDHM, ne na 042, ale na analytický účet drobného dlouhodobého majetku, protože předpokládám, že cena nepřevýší 40000,- Kč. Je jedno, jestli máte 321 nebo 325, 325 je jiný závazek, 321 se spíše používá pro běžné dodavatelské faktury, já leasing proúčtovávám na dlouhodobé závazky, protože je to časově dlouhodobá záležitost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
29. 1. 2009 11:32
Dobrý den, v srpnu jsem převzala účetníctví po účetní, která měla v účtu opravdu ,,bordel,,. A nevím si rady s účtováním DHM. Majitel v r. 2007 si na leasing pořídil stroje cca 180 000,-. Jsem zvyklá si leasing. splátku účtovat vždy jako fa do měsíce a uplatnit DPH. Paní účetní to účtovala tak, že vždy když majitel zaplatil naúčtovala 325/221, neuplatnila ani DPH. Majitel nesplácel splátky včas, tak to není účtováno pravidelně. Nevím, jestli mám účtovat taky tak a až bude leasing doplacený dát stroje do majetku? 042/325 ? Jsem z toho opravdu zoufalá a děkuji za každou radu, budu opravdu vděčná.