Re: daň z převodu nemovitosti
§ 18
Vyměření a splatnost daní
(1) Daňový subjekt je povinen v přiznání k dani dědické a k dani darovací uvést pouze údaje rozhodné pro vyměření daně. Daň dědická a daň darovací je splatná ve lhůtě 30 dnů ode dne doručení platebního výměru.
(2) Daň z převodu nemovitostí je splatná ve lhůtě pro podání daňového přiznání.
§ 21 Poplatník je povinen podat místně příslušnému správci daně přiznání k dani z převodu nemovitostí nejpozději do konce třetího měsíce následujícího po měsíci, v němž
a) byl zapsán vklad práva do katastru nemovitostí,
b) nabyla účinnosti smlouva o úplatném převodu vlastnictví k nemovitosti, která není evidována v katastru nemovitostí,
c) bylo vydáno potvrzení o nabytí vlastnictví k vydražené nemovitosti ve veřejné dražbě nebo nabylo právní moci rozhodnutí o příklepu a bylo zaplaceno nejvyšší podání při výkonu rozhodnutí nebo exekuci,
d) nabylo právní moci rozhodnutí nebo byla daňovému subjektu doručena jiná listina, kterými se potvrzují nebo osvědčují vlastnické vztahy k nemovitosti, nejedná-li se o úplatný převod nebo přechod vlastnictví k nemovitosti uvedený v písmenech a) až c).
myslím, že pravdu máte vy
Re: daň z převodu nemovitosti
Já jsem prodávala dům, na katastru právní účinky vkladu vznikly
ke dni 22.12.2008 a dnes jsem byla na FU a tam mi řekli,že
přiznání z převodu nemovitosti i daň musím zaplatit a podat
nejdelé do konce března.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
29. 1. 2009 12:33
Dobrý den, chtěla bych si jen ověřit jaký je termín pro podání daňového přiznání a zaplaceni daně z převodu nemovitosti. Nemovitost byla přepsána na katastru 10/2008 domnívala jsem se, že tety termín pro zaplacení i podání DP je do konce ledna/2009, ale prodávající mi tvrdí, že na FÚ řekli, že zaplatiit až v dubnu? Tak nevím nějak se mi to nezdá jestli spíš něčeká až FÚ vyzve mě jako ručitele abych daň zaplatila. Neví někdo jak se postupuji jestliže prodávající nepodá DP a nezaplatí daň.