Silniční daň

• (neregistrovaný)

29. 1. 2009 16:41

Dobrý den,
    obracím se na Vás s dotazem.
    Mám 4 vozidla, 3 řidiče. Po celý měsíc jezdí vždy 3 auta, jedno stojí.
    Musím platit silniční daň i za měsíce, kdy vozidlo nejezdí.
    Děkuji za odpověď
    Helča

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 1. 2009 17:04

Hanka (neregistrovaný)

Re: Silniční daň
      pokud je vozidlo v majetku a nelze jednoznačně prokázat, že nejezdilo, platíte. Když by bylo po totální havárii apod. dá se vysvětlit proč není nutné platit, ale jinak je to obtížné. Počkejte na další názory

• 29. 1. 2009 17:22

Olda (neregistrovaný)

Prokázání, že auto nejezdilo je zcela jednoduché. Stačí na něj nevykazovat žádné výkony, ani spotřebu pohoných hmot.
      Například silničáři mají 60 procent vozidel a techniky pouze sezóní...

• 29. 1. 2009 17:19

Olda (neregistrovaný)

Ne nemusíte. V daňovém přiznání vykážete měsíce, kdy vozidla jezdila a o měsíce, které nevykážete (ve kterých nejezdila) se Vám pak snižuje celková daňová povinnost. Postupujte pečlivě dle pokynu k vyplňování daňového přiznání a ono Vás to samo navede...

• 29. 1. 2009 17:42

Helča (neregistrovaný)

Moc děkuji, měla jsem to takto spočítané, ale chtěla jsem čísat názor druhého. Také si myslím, že je podstatné, když neuplatňuji do nákladů PHM a není v knize jízd za toto období záznam.
      KJeště jednou děkuji Helča

• 29. 1. 2009 18:19

Olda (neregistrovaný)

Není zač.
      Může Vám ale vzniknout jiný problém, pokud tato vozidla máte v majetku (uplatňujete odpisy). Kdysi jsem narazil na přechytračelého berního úředníka a ten mi tvrdil, že pokud vozidlo nejezdilo a nesloužilo tedy k zajištění, dosažení a udržení příjmů, nelze u něj tedy uplatňovat daňové odpisy (popř. pouze poměrnou část) ! Už si ale nepamatuji, jak jsem to tenkrát vyřešil, tak se raději někde optejte jak to dnes je, aby Vám zase nevznikly problémy někde na dani z příjmu... (Toto je ale věc pro skutečné odborníky, ne pro tento debatní kroužek...)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).