Zápočtový list a nemocenská

• (neregistrovaný)

29. 1. 2009 20:23

Mám prosbu:
    Zaměstnanec končí PP k 31.1.2009 z důvodu zrušení jeho místa. Půjde-li od 30.1.2009 na nemocenskou, pak zápočtový list vystavím až po ukončení nemocenské? A průměrný výdělek pro prac. úřad budu v případě, že mu skončí nemocenská např. 15.4. počítat za I. Q 2009 nebo IV. Q 2008?
    (četla jsem, že se se počítá za poslední kvartál, kdy ještě PP trvala, a to díky nemocenské trvá...).
    Díky moc, už v tom mám zmatek. M.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 1. 2009 8:40

Anna (neregistrovaný)

Re: zápočtový list a nemocenská
      Do zápočtového listu se už nemoci neuvádějí, mají být na zvláštním potvrzení, takže jej můžete vydat, pokud ho zaměstnanec chce. Končí-li pracovní poměr 31. 1., použijete průměrný výdělěk pro pracovněprávní účely, který je platný k tomu dni. Tedy vypočtený z IV. Q loňského roku. A to i tehdy, kdyby "na vás" marodil ještě rok. Vždy se použije průměr platný v den skončení pracovního poměru.

• 30. 1. 2009 8:44

M. (neregistrovaný)

Souhlasím, jenže prac. poměr končí až dnem, kdy skončí nemoc. A zaměstnanec po mě ten průměr chce, protože má vyhlídky na registraci na PÚ...
      Ještě se chci zeptat - do toho průměru se počítají i náhrady za dovolenou? Díky moc.

• 30. 1. 2009 10:55

Anna (neregistrovaný)

No, psala jste, že PP končí 31.1. Jestli skončí až když skončí nemoc, nemůžete mu do té doby žádné potvrzení o výdělku vystavovat.
      Náhrady za dovolenou do průměru počítat nemůžete. Použijete průměr pro pracovněprávní účely, to je ten, kterým platíte dovolenou (viz zákoník práce), násobíte počtem hodin na den x 21,74 (=průměrný počet pracovních dnů v měsíci při pětidenním pracovním týdnu). Vyjde vám průměrný hrubý měsíční výdělek, ten zdaníte podle stavu v den skončení prac. poměru a máte měsíční čistý. I tento postup najdete v zákoníku práce - § 351 a násl.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).