OT Prodávaná nemovitost a zástavní právo

• (neregistrovaný)

30. 1. 2009 10:15

Prodáváme zděděnou nemovitost, kupec nám podle dohody zaplatil část ceny s tím, že zbytek doplatí, až prodá byt, ve kterém dosud bydlel. V katastru jsme stále zapsání jako majitelé my, převod je dohodnutý až po zaplacení celé sumy. Teď ale kupec přišel s tím, že si na zbytek chce vzít hypotéku. Její poskytnutí ovšem banka podmiňuje vkladem zástavního práva k té - dosud naší - nemovitosti. Což mě poněkud zneklidňuje - dát na něčí půjčku do zástavy svůj majetek. Rozhodně nemám pocit, že by mě ten kupec chtěl podvést, ale přesto bych se ráda nějak pojistila, abych nepřišla o dům i o peníze...
    Máte s tím prosím někdo zkušenost? Děkuji za každou radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 1. 2009 11:02

katka (neregistrovaný)

Re: OT Prodávaná nemovitost a zástavní p
      Ano, nedávno jsme prodávali byt a zároveň kupovali RD. Myslím, že je to celkem běžný postup. Vy uzavřete s bankou kupujícího zástavní smlouvu, aby byla na listu vlastnictví uvedena ta zástava. Nemyslím, že Vy byste přišla o dům, když tam bude ta zástava, protože Vy té bance nic nedlužíte, neměla by Vám ho proč zabavit (na LV bude zástava, ale vlastník budete pořád Vy, ne kupující, který dluží).
      Prostě pokud na listu vlastnictví nebude uvedena ta zástava, banka mu hypotéku neposkytne.
      Když jsme prodávali byt, také jsme napřed museli uzavřít zástavní smlouvu (dát ho do zástavy, i když jsem byla vlastník).
      To stejný, když jsme kupovali RD, prodávající musel podepsat zástavu.
      Snad jsem trochu poradila.

• 2. 2. 2009 9:10

Anna (neregistrovaný)

Re: OT Prodávaná nemovitost a zástavní p
      Děkuji za reakci, ale moc mě neuklidnila :-(. O tom, že je to pro banky běžný postup, nepochybuju, já jen v tom všem postrádám nějakou záruku pro nás - co se stane když... A myslím, že o dům můžu přijít docela snadno, dávám-li ho do zástavy. I když bance nic nedlužím.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).