Re: kontrola účtování
To se jedná poue o poštovné, které jako by přeúčtovávám zákazníkovi, kterému zasílám zboží. Pokud chci DPH účtovat bez DPH, nesmí jít do nákladů, alespoň tak jsem to pochopila a bylo to tak prezentováno i zde. Nechtěla jsem Vás vylekat, jiank běžné poštovné také účtuji na 518. Asi jsem to tedy špatně napsala.
Určitě přes 3-trojky jako přefakturaci. Příjem od dodavatele 315/321, prodej odběrateli 311/315, lepší než 395 - ta je spíš na vnitřní přeúčtování než na vztahy k institucím. Tak to teda dělám já, počkám si ještě na názory s Váma.
Děkuji, moc jste mi pomohla, už jsem si s tím opravdu nevěděla rady, a chápu to tedy správně, že takto lze opravdu to poštovné fakturovat ? ty zákony jsou psány opravdu tak přehledně, je to čím dál horší na pochopení, alespoň tedy pro mě. Přeji hezký den a jdu to tedy konečně zaúčtovat, ať je to už hotový a nemusím na to o víkendu myslet :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
30. 1. 2009 10:53
Dobrý den, zatím mně nikdo neporadil, proto zkouším znovu :-),
prosím o kontrolu, zasíláme zboží poštou na dobírku, abych poštovné účtovala bez DPH, lze zaúčtovat takto ?
- úhrada poštovného poště 138,- Kč 395/211
- doklad zákazníkovi:
zboží 1.000,- Kč 601
9% DPH 90,- Kč 343
poštovné 138,- Kč 395
celkem 1.228,- Kč 311
(315)
- přijaté peníze od zákazníka 1.228,- Kč 211/311(315)
Nebo prosím o radu, na jaký účet místo 395 to mám zaúčtovat, aby to bylo jako průběžné položky, tak jak se píše tuším na portálu České daňové správy, už mi to opravdu nemyslí, poštovné nesmí jít do nákladů a do výnosů, tak budu ráda za každý váš názor zkušenějších. Děkuji všem a přeji hezký den