Re: Daň z příjmů- přiznání z podnájmu
Já vím, že by neměl co zdaňovat, protože rozdíl mezi příjmy a výdaji by byla nula. Mě jde spíš o to, že FÚ může uložit pokutu třeba za nepodání daňového přiznání. Třeba při převodu práv a povinností v družstvu se musí daňové přiznání podávat i když příjem a výdaje jsou totožné, tedy s nulovým ziskem. Proto jsem se chtěl ujistit, zda to není podobný případ. Jestli je to v pořádku, děkuji za zprávu. Tomáš
Re: Daň z příjmů- přiznání z podnájmu
U pronájmu přiznáváte příjmy dvěma způsoby:
1. způsob je, že dáte vše do příjmů a do výdajů veškeré inkaso a platby. V tomto případě by to bylo u Vás příjem = výdej, tj. rozdíl 0Kč
2. způsob je, že do příjmů se dávají jen částky přesahující to inkaso. A tam nemáte také nic.
Navíc fyz.osoba nemusí podávat daňové přiznání, pokud její příjem je nižší než 15tis.Kč. Nebo pokud má příjmy jen §6 tak příjmy nižší než 6tis.Kč.
FÚ Vám nic uložit nemůže.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
30. 1. 2009 12:39
Dobrý den, mám dotaz. Babička na vnuka převedla bezplatně svůj podíl v bytovém družstvu. Je to vlastně dar, který se od roku 2008 nezdaňuje a ani nehlásí Finančnímu úřadu. Až sem tomu rozumím. Teď potřebuji poradit, jak je to s přiznáním k dani z příjmů. Vnuk v dohodě babičce zaručil doživotní právo na užívání bytu (on bydlí jinde). Právně jde o podnájem, protože pronajímat byt může pouze vlastník, tedy družstvo. Družstvo s podnájmem souhlasí a babička platí i nadále přímo družstvu předepsaný nájem a zálohy za služby spojené s užíváním bytu (teď jménem vnuka, protože to chtělo družstvo kvůli dohledání v účetnictví). Jde mi o to, aby někdy v budoucnu Finanční úřad vnukovi nevytýkal, že nepodával přiznání k dani z příjmů (§ 9, nebo 10). Stačí, když se v podnájemní smlouvě uvede, že vnuk babičce poskytuje podnájem bezplatně, s tím, že ona bude jen družstvu platit nájem a služby spojené s užíváním bytu? Vnuk tyto peníze od babičky neinkasuje a pak Družstvu nepředává, aby se v daňovém přiznání psalo „příjmy 123.., minus výdaje 123.., = 0, ale babička je sama posílá složenkou, nebo přímo předává družstvu.
Děkuji za radu Tomáš