Auto podnik./soukr. - krácení výdajů

• (neregistrovaný)

30. 1. 2009 13:42

Provozuji taxislužbu jako vedlejší činnost, vložil jsem auto do podnikání, které ale užívám také k soukromým účelům. Musím tedy krátít veškeré výdaje poměrem soukromých a služebních km.

Výdaje s autem mám na náhradní díly, pak odpisy a silničku.

Prosím musím krátit poměrem taky výdaje na silničku?

Vedu si jednoduchý deník příjmů a výdaje pouze v rozdělení na dańové/nedaňové příjmy a výdaje. Kde provést to krácení km, stejně jako odpisy až v přiznání a hodit do tabulky pro úpravy "E"?

Dále se mi podařilo "zašantročit" doklady od PHM za 1-3/2008. Mohu si za tyto tři měsíce dát do "výdajů" náhradu za PHM /naftu/ spočítanou dle sazby pro podnikatele, kteří nemají auto v podnikání?

Pokud ano, nevíte prosím, kolik je sazba pro naftu za rok 2008?

Moc díky.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 1. 2009 16:15

LL (neregistrovaný)

Re: Auto podnik./soukr. - krácení výdajů
      Je nutné stanovit poměr služebních a soukromým km. Tímto poměrem se krátí odpisy. Silniční daň ne a náhradní díly či opravy také ne. Pozor na naftu, aby seděla se ujetými kilometry a spotřebou dle tech.průkazu.
      Snížené odpisy již můžete zaevidovat .Není vždy třeba přes tabulku E.
      Náhradu za PHM formou výpočtu dle sazeb není možná u aut, které jsou v majetku.

• 30. 1. 2009 16:35

Silv (neregistrovaný)

Moc děkuji za odpověď.

Slyšel jsem, že se musí tím poměrem krátit veškeré náklady spojené s firemním vozidlem, prosím, kde najdu, že jen odpisy?

Nafta mi souhlasí na ujeté služební kilometry a spotřebu po městě. Soukromou naftu do deníku nepíšu. Na konci roku podle tachometru zjistím najeté km, a rozdíl mezi přiznanými služebními a tachometrem = soukromé a tak zjistím poměr.
      Postupuji správně? Nebo musím dávat do deníku příjmů a výdajů i tu soukromou naftu jako nedaňovou? Přijde mi to zbytečné ... na ty papíry moc nejsem ...

A teď nevím, co s těmi ztracenými doklady za PHM za 1-3/08, nemáte nějakou radu v rukávě, když nemohu použít výpočet sazbou? Nějaké čestné prohlášení asi neprojde, že? .....

• 30. 1. 2009 16:49

LL (neregistrovaný)

Co se týče krácení ostatní nákladů=oprava+ND, tak to jsou dlouhodobě výkladové problémy. Mám dva články, kde jeden hovoří o krácení a druhý ne. Tak nějak ze školení vím, že se ustálilo tvrzení, že opravy+ND se nekrátí. Můžeto být však regionální záložitost. Ostatní položky odpisy+pojištění se krátí.
      Asi záležít na vaši odvaze. Mohu přiznat, že řadu let jsem krátila všechny výdaje, protože nebyla (a tedy ani nyní není) nikde opora v zákoně, proč nekrátit. Je to jen výklad.
      Co se týče chybějících dokladů, tak zde sice můžete čestně prohlašovat, ale budete v důkazní nouzi, protože věrohodným způsobem neprokážete FÚ spotřebu. Zkusit můžete vypočítat nějaký cca průměr dle příjmů v daném období, ale nemusíte to vůbec ustát. :-) otázka je, zda někdy budete mít kontrolu?!?

• 30. 1. 2009 16:54

Silv (neregistrovaný)

Co se týče krácení ostatní nákladů=oprava+ND, tak to
      >jsou dlouhodobě výkladové problémy. Mám dva články, kde
      >jeden hovoří o krácení a druhý ne. Tak nějak ze
      >školení vím, že se ustálilo tvrzení, že opravy+ND se
      >nekrátí. Můžeto být však regionální záložitost. Ostatní
      >položky odpisy+pojištění se krátí.
      >Asi záležít na vaši odvaze. Mohu přiznat, že řadu let
      >jsem krátila všechny výdaje, protože nebyla (a tedy
      >ani nyní není) nikde opora v zákoně, proč nekrátit. Je
      >to jen výklad.
      >Co se týče chybějících dokladů, tak zde sice můžete
      >čestně prohlašovat, ale budete v důkazní nouzi, protože
      >věrohodným způsobem neprokážete FÚ spotřebu. Zkusit
      >můžete vypočítat nějaký cca průměr dle příjmů v daném
      >období, ale nemusíte to vůbec ustát. :-) otázka je, zda
      >někdy budete mít kontrolu?!?

:-)) no doufám, že kontrolu mít nebudu ...

Jinak dám na vás, krátit výdaje tedy nebudu (jedná se stejně o menší částky). A u PHM 1-3/08 mám tedy smůlu .. nenadělám nic.
      Ještě jednou díky za váš čas a pomoc. Hezký víkend.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).