Re: jak zjistí FÚ zda nedlužím na dani?
jestliže máte "aktivní" živnost, tedy jste na živnostenský úřad nedoručila pozastavení živnosti, musíte podávat daňové přiznání i když je nulové a tak potom FÚ ví, že na dani nedlužíte
nejsem daňař, ale na Fú jste se měla podle mě povinnost zaregistrovat, přihlásit na sociálce a jestli jste nic z toho neudělala, tak teď budete mít asi trochu potíže. ALE třeba pro Vás bude mít někdo příznivější názor
jak říkám, moc se tím nezabývám, vydržte na názor nějakého povolaného, dodatečně podat DP jde, ale jestli jsou postihy a jaké to nevím
neraďte nesmysly
sama píšete, že tomu nerozumíte, tak prosím co vás proboha vede k tomu radit ty nesmysly???
žádné dp jste podávat nemusela, buďte v klidu. fů zjistí lehce ze své databáze, zda dlužíte. nemusí to být jen na dani z příjmů, ale i nemovitostí a dalších daních, vymáhané pokuty z dřívějška od pčr apod.
Re: neraďte nesmysly
nebojte, čtu do konce. a vidím pouze že s jistotou radíte, že se musí podávat přiznání i když je nulové. v další větě toto nijak nezpochybňujete, takže ani přečtení do konce na této vaší radě nic nemění:-) dokonce další váš příspěvek opět tento nesmysl podporuje.
takže závěrem - JÁ číst umím, umím dokonce číst i do konce, a dokonce i vím, jak to podle zákona je. takže jak bylo napsáno v počátku: neraďte nesmysly. když nevíte, raději nepište nic. je to tak rozhodně pro tazatele lepší:-)
Když napíšu, že nejsem daňař, že se tím moc nezabývám a ať počká na názor ostatních, tak opravdu nevím kde vidíte tu JISTOTU a jednoznačnou radu. Už mě ale nebaví si s Vámi dopisovat o blbostech, takže si myslete co chcete.........
Důležité je, že si dotazu někdo všiml a tazatelce s jistotou poradil. Nicméně ne VY ale pan Petr
Hezký den a přeji jen 100% úvahy a názory
Koukám že jsem tu způsobyla svým dotazem nemalou rozepři...nicméně děkuji všem za vyčerpávající odpovědi, jsem teď klidnější, když vím že jsem nic hlásit ani podávat daňový přiznání nemusela a utvrdilo mě to v tom že se ahlásím až s první fakturou...děkuji všem moc .
Samotná registrace živnosti na ŽÚ přece nezakládá povinnost registrovat se na FÚ, ZP a ČSSZ - to až momentem faktického zahájení podnikání (vystavení faktury, přijetí platby, apod.).
Můžete mít ŽL deset let a nepodnikat.
Pokud přerušíte živnost na dobu kratší 6 měsíců - dle živnostenského zákona se nemusí hlásit, na ŽÚ se hlásí pouze přerušení delší 6 měsíců. ČSSZ a VZP sice požadují "potvrzení" o přerušení z ŽÚ, tento požadavek však nemá oporu v zákoně.
Jej, tak já mám ten ŽL už 3roky ale až teď bych ráda podnikala. ŽL jsem nepozastavovala. Taky jsem měla za to že když nepodnikám (tedy nezahájila jsem podnikání-nevystavila fakturu atd. ) tak že nemusím nic hlásit ale až s vystavením první faktury atd.Takže jsem netušila že mám něco pozastavovat.:(
Tak právě - pokud jste ohlásila živnost (získala ŽL) a nic s ním 3 roky nedělala, nevystavila fakturu, nepřijala platbu, ..., pak jste nezačala podnikat. Na FÚ ale nejspíš registrována jste - informaci o nových živnostnících posílal ŽÚ na FÚ automaticky.
Teď se půjdete normálně zaregistrovat na ČSSZ a svou ZP (ohlásit OSVČ), začnete platit minimální zálohy 1590,- a 1720,- a příští rok v lednu normálně podáte daňové přiznání a přehledy na OSSZ a ZP.
Ale na FÚ bych se také poptal, zda jste registrována k dani z příjmu, případně se zaregistrovat, je to zdarma.
Pokud budou dělat úředníci bububu, tak se nedejte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 1. 2009 13:52
Prosím vás mám dotaz.
Mám vystavený ŽL a nepodnikám amni jsem nepodnikala ale nepozastavovala jsem ho nikterak. Ted bych chtěla začít po roce a pul co mám ŽL podnikat a tedy co po mě budou na ŽÚ chtít doložit?Pravděpodobně zda nemám dluh na dani z ˇFÚ akorát mi není jasný podle čeho budou zjišťovat když jsem žádné podnikání nehlásila n FÚ když jsem logicky nepodnikala