Vypořádací koeficient DPH -ano či ne

• (neregistrovaný)

30. 1. 2009 14:33

Poraďte,jsem zmatená... FO-OSVČ - je plátce DPH. Je také spolumajitelem nemovitosti,kterou pronajímá firmám. Nemá ji ale v obchodním majetku! Je evidován jakou soukromý vlastník... Nájem vybírá bez DPH, za tento dům vede daňovou evidenci a polovinu zisku (je 50%spoluvlastník) zdaňuje pak v ročním přiznání pod § 9. Jde mi teď o to, zda jsem musela použít výpočet vypořádacího koeficientu za DPH v IV.Q 2008 v hlášení z jeho firmy, coby OSVČ, když se v účetnictví (tady vede podvojko) nijak neprojevuje činnost pronajímaného domu. V jeho firmě nejsou tudíž žádné náklady,které se vztahují k domu. Dům má svou vlastní daň.evidenci a vše bez DPH. Poradíte mi? Díky moc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 1. 2009 16:03

LL (neregistrovaný)

Re: Vypořádací koeficient DPH -ano či ne
      koeficient NE, protože jsem žádné vstupy nekrátili koeficientem, který by vznikl výpočtem zdanitelného a osvobozeného plnění.

• 30. 1. 2009 20:15

LeaX (neregistrovaný)

Pronájem představuje ekonomickou činnost, která je předmětem DPH. Příjmy z pronájmu se zahrnují do řádku č. 530 DP (do konce roku 2008). Koeficient budete počítat, ale krátit nejspíš nebudete (snad jen kdyby účetní evidenci zpracovával plátce DPH a fakturoval společně, případně nákup výp. techniky, kancel. potřeb apod. - používané společně pro obě agendy).

• 2. 2. 2009 8:09

M. (neregistrovaný)

Děkuji vám moc za názory.Potvrdili jste mi moje "tušení". Díky!!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).