Re: FÚ kontrola DPH
1. účto má být v sídle firmy, ale uloženo a archvováno. Pokud se na přechodnou dobu (dobu zpracování) převeze jinam, tak se nic neděje (je dobré mít smlouvu na zprac.účetníctví)-
2. Pro kontrolu si nachystejte nájemní smlouvu, záznamní povinnost k DPH, hlavní účetní knihu a veškeré doklady.
Záznamní povinnost musí obsahovat veškeré položky s DPH. Tyto položky musí být řádně zaúčtovány a to se projeví v hlavní účetní knize na účtech 343-DPH, výnosy=základ daně zdanitelných plnění.
Toto běžně FÚ kontroluje.
Pak asi bude chtít vidět velký tech.průkaz na prokázání auta (možná i úvěrovou smlouvu), a prokázání nároku DPH z benzínu.
Doklady si FÚ na místě projde, bude se vyptávat, ale hlavně by měl udělat protokol o ústním jednání (je to dané zákonem, ale některé FÚ to nedělají)
Otázka je, zda budete mít plnou moc k zastupování.
To tak ve zkratce.
Re: FÚ kontrola DPH
Zrovna nedávno jsem registroval PO na FÚ k dani z příjmů a DPH, volala úřednice a chtěla:
1. výpis z OR
2. smlouvu o vedení bankovního účtu
Odpověděl jsem jí, ať mě vyzve písemně a uvede § zákona, který mi to nařizuje.
Úředníci na toto nemají právo, nenechte si to líbit.
Nájemní smlouva ledaže uplatňujete do nákladů jako doklad, nedokazuje sídlo. Sídlo dokazujete výpisem z OR, který si FÚ zajistí sám.
Účetnictví - povinnost mít v sídle? Mám ho na serveru, k dispozici odkudkoli, kde je internet. Třeba z kanclu úředníka FÚ.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
30. 1. 2009 17:58
prosím Vás jsme nová s.r.o. DPH jsme platili poprvé teď 26.1. za 12/08.
Máme 1 fa vydanou, 2 přijaté, auto na úvěr bez DPH, samé kolky a poštovné bez DPH, jen benzín s DPH. FÚ chce předložit doklady. Mám je tam jako normálně zanést a oni mi je vrátí hned nebo jaký bývá postup?
Aještě dotaz: máme pronajatou kancelář, označené sídlo (na to se taky FÚ ptal) a já si nosím účetnictví domů. Mám ho ale mít prý podle zákona na firmě. Ano?