Re: Nárok na ošetř.dítěte+rodičovská dov
Rodičovská dovolená je pouze do tří let věku dítěte, ale rodičovský příspěvek se pobírá do čtyř let.Tak že vy už nejste na rodičovské dovolené (od tří do čtyř let věku dítěte by jste měla neplacené volno) ani na neplaceném volnu,protože chodíte do práce.Na ošetřovné nárok máte, pobírání rodičovského příspěvku s tím nesouvisí.
To si nejsem tak jistý, že pobírání rodičovského příspěvku s tím nesouvisí.
(3) Zaměstnanec nemá nárok na ošetřovné z důvodu ošetřování dítěte nebo péče o ně, jestliže jiná fyzická osoba má z důvodu
péče o toto dítě nárok na poskytování peněžité pomoci v mateřství nebo má nárok na rodičovský příspěvek podle zvláštního právního předpisu31); to neplatí, pokud tato jiná osoba onemocněla, utrpěla úraz, nastaly u ní situace uvedené v § 57 odst. 1 písm. b) nebo c), porodila nebo jí byla nařízena karanténa, a proto nemůže o dítě pečovat.
To sice ano, ale přehlédl jste slova j i n á f y z i c k á o s o b a . To znamená, že pokud paní pobírá RP, tak např. její manžel nemá nárok na ošetřovné.
On to zamestnavatel teprve vyrizuje, ale bylo mi receno, ze kdyz beru rodic. prispevek, nebudu platit socialni. Taky se mi to zda blbost, ale ted jen potrebuji vedet, jestli kdyz mi onemocni dite, budu moci narokovat osetrovani clena rodiny a soucasne brat rodicovsky prispevek? Dekuji
no Vy si hlavně udělejte pořádek v tom, co vlastně v práci máte
už NEJSTE na rodičovské dovolené, ale pokud jste se vrátila zpět do práce, tak tam pracujete na zkrácený úvazek, pokud jste o něj požádala a třeba budete mít problém se vrátit k plnému úvazku - až o něj budete žádat, to už Vám nebude muset zam-tel povolit, když jste se dohodli na zkráceném úvazku
pokud máte pracovní smlouvu (předpokládám, že budete brát více než 2000Kč/měs. - to je podmínka, jinak by se to posuzovalo jako zaměstnání malého rozsahu, a to by bylo zase úplně jinak), tak se sráží sociální pojištění a zdravotní pojištění z příjmu, kterého dosáhnete (zdravotní poj. se ve Vašem případě nedopočítává do minim. vyměř. zákl., pokud doložíte, že pobíráte rodič. příspěvek), samozřejmě je mzda daněna (pokud podepíšete daň.prohl., máte slevu na poplatníka...)
žádat jistě můžete, zam-tel to pošle na OSSZ a jestli dostanete zaplaceno, snad ano
ona je od nového roku změna zákona, takže ještě není vše doladěné a nejsou ke všemu ještě jasné výklady
ale Vaše MÚ to zjistí, až bude předávat Vaši žádost o ošetřovné (nezapomeňte řádně vyplnit 2. stranu ošetřovného), zda to dostanete zaplacené, pokud není ošetřovné placené, tak je omluvené a neplatí se zdrav. poj. (ani soc. ani žádná daň z neplac. ošetřovného)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
31. 1. 2009 10:29
Prosim informaci, kdyz jsem nastoupila na poloviční pracovní úvazek a pořád mi probíhá rodičovská do 4 let dítěte, mohu při jeho nemoci pobírat peníze za ošetřování dítěte? Dekuji Lenka