Re: Skončen prac.poměru - odstupné?
Pokud podepsal, je to platné. Změny by se musel domáhat soudní žalobou, což by ho stálo peníze a výsledek nejistý(svědci jednání, písemné doklady), asi by to těžko ustál.
Chování některých firem v současnosti je skutečně nepojmenovatelné, ale zam-ci si mají vše rozmyslet,než něco podepíší a případně se jít poradit.Bohužel má smůlu.
Díky moc, já si to řikala a jemu jsem to taky řikala, že se neměl tak unáhlit. To jednání té firmy je hrozný... Ještě jednou díky.
Já se ale na druhou stranu divím, že zaměstnanci natolik podceňují zákoník práce. Je to přece právní předpis, který je provází celý život, a tohle jsou věci, které se léta zas až tolik nemění. Na internetu surfuje každý, mladí obzvlášť, tak nevím zas takový problém v tom, aby věnovali pár hodin pročtění zákoníku práce , aby znali věci, které se jich bezprostředně týkají. Potom by zaměstnavatelé nemohli využít - nikoli zneužít, jejich neznalosti. Dá-li to k soudu, určitě prohraje, protože zaměstnavatel řekne, že to byla jeho nabídka, se kterou nemusel souhlasit, a on by potom dal výpověď s odstupným. A nikdo mu nedokáže, že to tak nebylo. Pořád tady píšu o tom, že by měli lidé ZP znát ale většinou se mi stává, když odkážu na § a zákon, tak mě druzí setřou. Jenže pak se pořád budou postižení divit.
>>>>Prosím neporadíte někdo, známému se včera stala
>>>>tak
>>>>pak měl dostat odstupné, ale to mu vůbec neřekl. Lze
>>>>se
>>>>vůbec nějak bránit? Je to mladý kluk a prostě nezná
>>>>jak to chodí a tak kývnul na to skončení hned,
>>>>nechtěl
>>>>tam být dva měsíce za holý základní plat. Přijde mi,
>>>>že
>>>>firma se hodně „hustě“ a levně zbavuje zaměstnanců,
>>>>kteří nemají moc ponětí o svých právech. Asi s tím
>>>>ted
>>>>už nelze nic udělat je to tak? Asi bude mít ponaučení
>>>>pro příště.
>Já se ale na druhou stranu divím, že zaměstnanci
>natolik podceňují zákoník práce. Je to přece právní
>předpis, který je provází celý život, a tohle jsou věci,
>které se léta zas až tolik nemění. Na internetu surfuje
>každý, mladí obzvlášť, tak nevím zas takový problém v
>tom, aby věnovali pár hodin pročtění zákoníku práce ,
>aby znali věci, které se jich bezprostředně týkají.
>Potom by zaměstnavatelé nemohli využít - nikoli zneužít,
>jejich neznalosti. Dá-li to k soudu, určitě prohraje,
>protože zaměstnavatel řekne, že to byla jeho nabídka,
>se kterou nemusel souhlasit, a on by potom dal výpověď
>s odstupným. A nikdo mu nedokáže, že to tak nebylo.
>Pořád tady píšu o tom, že by měli lidé ZP znát ale
>většinou se mi stává, když odkážu na § a zákon, tak mě
>druzí setřou. Jenže pak se pořád budou postižení divit.
To je sice pravda,ale Vy s těmi zákony denně pracujete,zatím co ten mladý hlediska sprac.práva sice analfabet,rozumí třeba zase něčemu jinému,čemu Vy ne.A hlavně!Když vám šéf oznámí ,že končíte,jste nejspíš v takovém šoku a pressu,že než se vzpamatujejte,podepíšete vlastní krví třeba svůj úmrtní list.
Tak to úplně nesouhlasím, nejde o to, aby znal všechny zákony, ale to základní, co se ho bezprostředně týká ano. A navíc, prosím vás, to by dnes nesměl mít ani televizi a rádio, aby byl v takovém šoku a presu, že se propouští. To přece nejde nevnímat. A právě proto si myslím, že místo jiných věcí, by si právě teď měli ten zákoník práce aspoň přečíst. Je zde nahoře na liště v sekci zákony k dispozici, takže to opravdu není žádný prob lém. Já když jdu třeba něco reklamovat, tak si taky napřed najdu na internetu příslušný zákon, přečtu, ev. vytisknu a potom jdu něco řešit, stejně tak, když potřebuji něco na katastru a každém jiném úřadě. Myslím, že obzvlášť pro mladé to není žádný problém. A nejsem ani právník ani se zákony nepracuju až tak často.
. Jenže pak se pořád budou postižení
>>>divit.
>>To je sice pravda,ale Vy s těmi zákony denně
>>pracujete,zatím co ten mladý hlediska sprac.práva
>>sice
>>analfabet,rozumí třeba zase něčemu jinému,čemu Vy
>>ne.A
>>hlavně!Když vám šéf oznámí ,že končíte,jste nejspíš v
>>takovém
>>šoku a pressu,že než se vzpamatujejte,podepíšete
>>vlastní krví třeba svůj úmrtní list.
>
>Tak to úplně nesouhlasím, nejde o to, aby znal všechny
>zákony, ale to základní, co se ho bezprostředně týká
>ano. A navíc, prosím vás, to by dnes nesměl mít ani
>televizi a rádio, aby byl v takovém šoku a presu, že se
>propouští. To přece nejde nevnímat. A právě proto si
>myslím, že místo jiných věcí, by si právě teď měli ten
>zákoník práce aspoň přečíst. Je zde nahoře na liště v
>sekci zákony k dispozici, takže to opravdu není žádný
>prob lém. Já když jdu třeba něco reklamovat, tak si
>taky napřed najdu na internetu příslušný zákon, přečtu,
>ev. vytisknu a potom jdu něco řešit, stejně tak, když
>potřebuji něco na katastru a každém jiném úřadě.
>Myslím, že obzvlášť pro mladé to není žádný problém. A
>nejsem ani právník ani se zákony nepracuju až tak často.
Jdete na to správným směrem, ale mladí to berou vše trochu jinak. je to dobou, výchovou,nezájmem okolí a já nevím, čím ještě. Najdou si na netu vše co se týče zábavy, ale aby študovali něco, co je v jejich prospěch, k tomu je někdy nedokope ani svatý otec.
A já bych to zase nevztahovala jenom na mladé.On i starší člověk v situaci, kdy na něj vyrukuje zaměstnavatel s výpovědí a ještě k tomu mnohdy dost nevybíravým způsobem a začne popř. i vyhrožovat, zůstane v šoku a nezmůže se na nic.Ne každý má povahu, že za každých okolností neztratí rozvahu a nezazmatkuje.Prostě každý jsme jiný a každý reaguje ve stresové situaci jinak. Někdo se zdravě naštve a nic nepodepíše a ještě se dokáže bránit, jiný zazmatkuje a dalšímu se rozklepou ruce a neví najednou vůbec nic i kdyby ten zákoník stokrát přečet.A vůbec, přečtení popř. i studování ZP,kdo nemá alespoň trochu potuchy oč tu kráčí, tak nevím nevím, jak ho v praxi dokáže používat , když i tady na foru účetních se denně odpovídá na dotazy k ZP.A pro někoho číst zákony je možná jako pro mne číst lisabonskou smlouvu.Daleko jsem se nedostala.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
31. 1. 2009 13:37
Prosím neporadíte někdo, známému se včera stala taková věc: Nadřízený si ho zavolal s tím, že musí propustit nějaké lidi a že mu navrhuje skončení za dva měsíce, s tím, že mu celé dva měsíce nebude vyplácet žádné provize (odměny) jen holou základní mzdu a nebo, že může skončit hned. A on tedy šéfovi podepsal dohodu k tomu dni a skončil hned. Dle mého mu měl zaměstnavatel dát výpověď z nadbytečnosti s dvouměsíční výpověd.lhůtou a pak měl dostat odstupné, ale to mu vůbec neřekl. Lze se vůbec nějak bránit? Je to mladý kluk a prostě nezná jak to chodí a tak kývnul na to skončení hned, nechtěl tam být dva měsíce za holý základní plat. Přijde mi, že firma se hodně „hustě“ a levně zbavuje zaměstnanců, kteří nemají moc ponětí o svých právech. Asi s tím ted už nelze nic udělat je to tak? Asi bude mít ponaučení pro příště.