Zatajení ČID

• (neregistrovaný)

31. 1. 2009 13:45

Dobrý den.
    Jsem částečně invalidní,nedoslýchám.V práci jsem nikdy žádné úlevy nežádala,pracuji jako ostatní na celé směny,ranní i odpolední.Invalidní důchod mám nedlouho,o sluch jsem přišla vinou lékaře při narození a postupně se mi ještě zhoršoval.A teď proč píšu.
    Již poněkolikáté jsem se setkala se závistí vůči tomu,že jsem ČID.Já vím,že rozumný člověk tomu těžko uvěří,ale je to tak.Těch pár korun,co mi stát za zničené zdraví dá(a které já z většiny utratím,za baterie do sluchadla,hadičky a doplatek na slušné sluchadlo,atd.) to mi dokážou někteří nepřát,moji téměř hluchotu by nechtěl žádný.
    Vrcholem bylo,když se unás ve firmě propouštělo ale já mezi propuštěnými nebyla,vztejkle mi jedna osoba vpálila,že já jsem tu dál protože jsem ČID a z-tel "ze mě má".Rozhodla jsem se při nejbližší možné příležitosti místo opustit a u příštího z-tele se ČIDem "nechlubit,daně si můžu udělat sama.Dělala jsemsi SZM a vždy jsem to měla dobře.Ptám se Vás ,co mi hrozí,když to zatajím?To,že jsem postižená samozřejmě neutajím,ale co je komu do toho,že něco beru.
    Děkuji moc za vaše rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 1. 2009 14:10

ilona (neregistrovaný)

Re: Zatajení ČID
      závist je strašná věc.Myslím, že pokud svoje ČID zatajíte a zúčtování vám bude dělat zaměstnavatel , .1. můžete poškodit zaměstnavatele i sebe 2. přijdete o slevu v případě zúčtování mzdy u zaměstnavatele.

• 31. 1. 2009 14:18

lm (neregistrovaný)

A co mi radíte?Napadlo mne,že pokud účetní byla jen trochu chápavý člověk,třeba by se sní šlo domluvit,abychom o dané skutečnosti (že jsem ČID) věděli jen my dvě.Co je ostatním do toho,že?Sice se nemám za co stydět,ale nechat ze sebe dělat fackovacího panáka mě už taky nebaví.

• 31. 1. 2009 14:26

yy (neregistrovaný)

Já bych ten problém viděla jinde. Jednak zaměstnanci by vůbec neměli vědět, že jste ČID - kdo to po firmě rozhlásil ?? Ale problém je ten, že zaměstnavatel je povinen vás posílat na preventivní prohlídky ke smluvnímu lékaři a tam se obávám, že tuhle skutečnost těžko zatajíte. Kromě toho zaměstnavatel zodpovídá za to, že vás nezaměstná pracemi, kde to váš zdravotní stav nedovolí. Je to velmi těžké,ale u nás je zase opačný případ - zaměstnanec je ČID a využívá toho jak se dá. Od lékaře má, že práci může konat v plném rozsahu, ale vždy, když má jet na služeb. cestu nebo prostě nějakou jinou práci, která mu nevoní - tak se prostě zdravotně necítí a hotovo. Předesílám , že je na funkci, která ze své podstaty obsahuje mnoho služeb. cest, včetně řízení vozidla. A zaměstnavatel, protože na druhé straně nesmí připustit, aby zaměstnanec konal práci, když jeho zdravotní stav není v pořádku - pošle někoho jiného. A já se vůbec nedivím, že ostatní zaměstnanci, kteří musí pracovat místo něj mají námitky. Tohle asi není váš případ, ale jen pro vysvětlení, proč někteří se chovají, jak se chovají. Přeji vám, ať to vyřešíte k vaší spokojenosti.

• 31. 1. 2009 21:01

anonymous

Trochu OT: to co popisujete je dle mého názoru spíše problém Vašeho zaměstnavatele. Podstatné pro výkon práce je posouzení od lékaře. Takže pokud člověk dělá nějakou práci, na kterou je schopen, tak těžko může říci, že se necítí. Když to trochu přeženu, asi jako když člověk s diagnózou na nohy řekne, že nemůže pracoavt na počítači, protože ho bolí zápěstí.

• 31. 1. 2009 21:22

yy (neregistrovaný)

No to není tak docela pravda, protože je sice uznán schopen řídit auto, ale když vám ráno přijde s tím, že se necítí, tak ho vyslat na cestu zaměstnavatel podle zákoníku práce nesmí. Může ho samozřejmě odeslat k lékaři - ten ale vydá vyjádření, že jde např. o počínající chřipku atd. a jste v háji.

• 31. 1. 2009 14:32

ilona (neregistrovaný)

nevím ,pokud máte plátce u kterého máte podepsané prohlášení , docela problém.Hlavně pokud nemáte ostatní nebo jiné příjmy .Protože by jste si mohla dělat přiznání sama a v tom případě je po problému . Zkusila bych se domluvit buď se mzdovou nebo pokud je váš zaměstnavatel trochu normální a seriozní člověk tak možná lépe s ním. Myslím, že zaměstnavatel musí vykazovat různé statistiky a pokud by vás tam neuvedl , mohl by mít problém i s úřady ( sociálkou, fú , up) atd. Nehledě nato ,pokud by se to nějak potom provalilo, myslím, že by to musela mzdová uplatnit později - do 3 let( asi) .

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).