Re: roční zúčtování a pracovní úraz
Je to tak, pokud vyplácíte odškodnění přes mzdy, tak je to pořád 1 plátce a můžete udělat zúčtování. Pokud ale odškodnění nad 5.000 vyplatí sama pojišťovna, tak je na prohlášení poplatníka, jestli to přizná - proto nám podepisují to růžové Prohlášení a mzdovka nemá povinnost to ověřovat.
Děkuju za opověď. Mám ještě jeden dotaz. Všechno proběhne ve mzdách což je v pořádku, ale jelikož má uzavřenou pojistku, tak i tam si může zažádat a dostane nějaké peníze. Má tato vyplacená částka pokud je vyšší jak 5.000 vliv na zúčtování?
Pokud vyplácíte vy ve mzdě,pak,ajk bylo řečeno, je to jeden plátce a můžete udělat RZD. POkud nevyplácíte náhradu při prac.úrazu, pojišťovna posílá zprávu, kolik zaměstnanci vyplatila a on je povinnen podat daňové přiznání. Pokud si platí svoji úrazovou nebo životní pojistku, ze které dostane odškodnění, pak toto odškodnění nemá vliv na RZD ani se nemusí podávat daˇnové přiznání. Tato částka je stejně jako např.bolestné od daně osvobozena.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
31. 1. 2009 19:13
Dobrý den
Kždý rok obcházím zaměstnance a ptám se jich jestli chtěji udělat roční vyúčování daní. Samozřejmě hlídám jestli nemaji jiné příjmy, které by přesáhly částku 5.000,-. Dneska jsem se zděšsením zjistila, že nemohu udělat vyýčtování jednomu zaměstnanci, který měl u nás pracovní úraz a od pojišťovny dostal odškodnění vyšší jak 5.000,-. Chci se zeptat jak já jako mzdová účetní zjistim, že si zaměstnanec sám požádal pojišťovnu o odškodnění. On mi to neřekl a pojišťovna mi na vědomí také nic nedala. Tudíž já mohu udělat vyúčtování s čistým svědomím jelikož nic nevím. Je to tak? Nebo musim každého zaměstnance ověřovat?