Roční zúčtování a pracovní úraz

• (neregistrovaný)

31. 1. 2009 19:13

Dobrý den

Kždý rok obcházím zaměstnance a ptám se jich jestli chtěji udělat roční vyúčování daní. Samozřejmě hlídám jestli nemaji jiné příjmy, které by přesáhly částku 5.000,-. Dneska jsem se zděšsením zjistila, že nemohu udělat vyýčtování jednomu zaměstnanci, který měl u nás pracovní úraz a od pojišťovny dostal odškodnění vyšší jak 5.000,-. Chci se zeptat jak já jako mzdová účetní zjistim, že si zaměstnanec sám požádal pojišťovnu o odškodnění. On mi to neřekl a pojišťovna mi na vědomí také nic nedala. Tudíž já mohu udělat vyúčtování s čistým svědomím jelikož nic nevím. Je to tak? Nebo musim každého zaměstnance ověřovat?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 1. 2009 19:24

Aneta (neregistrovaný)

Re: roční zúčtování a pracovní úraz
      Já to asi motám. Teď jsem se dozvěděla, že to tak není pokud vyplácím úraz ve mzdě i když je vyšší jak 5.000,- Kč.Potom mohu vyúčtování udělat bez obav já.

• 31. 1. 2009 22:40

LenkaN (neregistrovaný)

Je to tak, pokud vyplácíte odškodnění přes mzdy, tak je to pořád 1 plátce a můžete udělat zúčtování. Pokud ale odškodnění nad 5.000 vyplatí sama pojišťovna, tak je na prohlášení poplatníka, jestli to přizná - proto nám podepisují to růžové Prohlášení a mzdovka nemá povinnost to ověřovat.

• 1. 2. 2009 6:38

Aneta (neregistrovaný)

Děkuju za opověď. Mám ještě jeden dotaz. Všechno proběhne ve mzdách což je v pořádku, ale jelikož má uzavřenou pojistku, tak i tam si může zažádat a dostane nějaké peníze. Má tato vyplacená částka pokud je vyšší jak 5.000 vliv na zúčtování?

• 1. 2. 2009 14:14

Renata (neregistrovaný)

Pokud vyplácíte vy ve mzdě,pak,ajk bylo řečeno, je to jeden plátce a můžete udělat RZD. POkud nevyplácíte náhradu při prac.úrazu, pojišťovna posílá zprávu, kolik zaměstnanci vyplatila a on je povinnen podat daňové přiznání. Pokud si platí svoji úrazovou nebo životní pojistku, ze které dostane odškodnění, pak toto odškodnění nemá vliv na RZD ani se nemusí podávat daˇnové přiznání. Tato částka je stejně jako např.bolestné od daně osvobozena.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).