Souběh zaměstnání?

• (neregistrovaný)

31. 1. 2009 19:39

Dobrý den,
    mám následující dotaz. Od 10/2004 jsem byl na mateřské posléze rodičovské dovolené - pracovní poměr jsem nerozvázala, daně jsem podepisovala u zaměstnavatele. Letos ale došlo ke změně v 7/2008 jsem nastoupila u nového zaměstnavatele, k 31.8.2008 jsem ukončilapracovní poměr u bývalého zam. a k září 08 jsem podepsala daně u nového-stávající zam. U výplaty za měsíc červenec a srpen jsem tedy neměla daňovou výhodu s tím,že mi bylo řečeno,že se nemusím bát, o peníze nepřijdu, dostanu je s ročním vyúčtováním. Můj dotaz zní - jednalo se o souběh zaměstnání - přesto,že jsem v podstatě byl na rodičovské dovolené? Mohu o vyřízení daní z příjmů za rok 2008 požádat stávajícího zaměstnavate - od bývalého mám potvrzení o příjmech - 0 Kč. ?
    Děkuji za odpověď a omlouvám se za trošku kostrbaté vysvětlení situace.
    Michaela

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 2. 2009 6:25

xy5

Re: Souběh zaměstnání?
      ano, jedná se o souběh zaměstnání, protože jste měla podepsané daň.prohl. mj. i na 7. + 8. měsíc u zam-tele, kde jste byla na rodič. dovolené a zároveň jste měla příjem se zálohovou daní u dalšího zaměstnavatele v 7. + 8. měsíci
      (pokud byste měla u toho 2. zam-tele v 7. + 8. měsíci, kdy jste neměla podeps. daň.prohl., srážkovou daň, potom tato daň je konečná a tento příjem se neuvádí v ročním vyúčtování)
      nic se ale neděje, o peníze nepřijdete, musíte si ale vyžádat potvrzení o zdanitelných příjmech od obou zam-telů, příjmy sečtete a podáte daň.přiznání na FÚ v místě bydliště (máte nárok na celoroční slevy - např. na poplatníka)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).