Re: Změna společnosti a práva zaměstnanc
Možnosti dle ZP:
-bude provedeno jako přechod práv a povinností,bez výpovědi, beze změny PS, beze změny sjednaných podmínek, nebo
-zam-tel dá všem výpověď, odstupné a nové PS na novou fy, zde se sjednají nové podmínky, gtřeba i méně výhodné, záleží na souhlasu obou účastníků, nebo,
-bude chtít uzavřít dohodu o ukončení s odstupným a novou PS, tím i nové podmínky
nebo-bude chtít ušetřit, uzavřít dohodu bez odstupného a novou PS, na to nemusíte přistoupit, záleží na tom, pro co se rozhodne.
Díky za odpověď, ale ještě bych se rád zeptal, ohledně odstupného, je dle ZP pravda, že ho v případě podpisu nové smlouvy "vrátím" (nebude mi vyplaceno)? A jaké jsou moje možnosti v případě, že na jednu možnost z výše uvedených zvolenou zaměstnavatelem nepřistoupím? Co potom může udělat?
Ještě jednou děkuji.
>Díky za odpověď, ale ještě bych se rád zeptal, ohledně
>odstupného, je dle ZP pravda, že ho v případě podpisu
>nové smlouvy "vrátím" (nebude mi vyplaceno)?
odstupné byste musel vracet, jen pokud byste nastoupil zpět k původnímu zam-teli, poklud půjde o jiný právní subjekt, tak ne.
A jaké
>jsou moje možnosti v případě, že na jednu možnost z výše
>uvedených zvolenou zaměstnavatelem nepřistoupím? Co
>potom může udělat?
Výpověď- Váš ne- souhlas není relevantní, jde o rozh.zam-tele
přechod práv a pov. - stejně tak, projedná se zam-ci dle ZP, přejdou a dostanou jen písemnou info o novém zam-tele, souhlas není nutný
dohoda- s odstupným- záleží na Vás, jestli budete souhlasit
dohoda bez odstupného-na to si dejte pozor, abyste nepřišel o práci i o odstupné, nejste povinen ji podepisovat a kdyby Vás kulili, že je to nutné k tomu, aby mohl být uzavřen nový PP, tak buďte velmi opatrný.
Pokud nový zaměstnavatel zachová všechno, co máte smluvené v pracovní smlouvě, tak může dojít k Vašemu převedení bez Vašeho souhlasu. Prostě místo pod firmou A budete pracovat pod firmou B za podmínek, smluvených ve smlouvě. A pokud by pak firma B chtěla ve smlouvě něco měnit, musela by se na tom nejprve s Vámi dohodnout.
Pokud to bude tak, že firma B řekne firmě A, že Vás nepřevezme s tím, co máte smluvené ve smlouvě, pak je na firmě A, aby to řešila - viz ty další uvedené možnosti. Pokud dojde k ukončení pr. poměru ve firmě A, vyplacení odstupného a následnému nástupu (s novou prac. smlouvou)do firmy B, tak odstupné nevracíte, protože jste vlastně nenastoupil zpět k témuž zaměstnavateli.
Ovšem firma A může být domluvená s firmou B, že kdo nechce přistoupit na směnu smlouvy a trvá na dohodě nebo výpovědi s odstupným, toho firma B nezaměstná.
Opět děkuji za téměř okamžité odpovědi, ale stále mám strach z toho, že na konci února dostanu k podpisu dohodu o ukončení PP, bez odstupného a s horšími podmínkami, než v současné smlouvě... A co pokud odmítnu? Mám potom nějaké možnosti než odejít bez ničeho?
A snad ještě dotaz, co udělat v případě, že podepíšu výpověď/dohodu o ukončení s odstupným, ale následně se firma nebude mít k vyplacení tohoto odstupného. Kam se obrátit?
Díky.
>Opět děkuji za téměř okamžité odpovědi, ale stále mám
>strach z toho, že na konci února dostanu k podpisu
>dohodu o ukončení PP, bez odstupného
tu dohodu nemusíte podepsat, nukdo Vás nemůže nutit
a s horšími
>podmínkami,
jestli máte na mysli novou PS, tak záleží na tom, zda na ty podmínky přistoupíte nebo ne
než v současné smlouvě... A co pokud odmítnu? Mám
>potom nějaké možnosti než odejít bez ničeho?
Pokud nepodepíšete dohodu ani novou PS, tak zam-tel se Vás může zbavit jen zákonným způsoberm,jak jsem psal výše- výpověď nebo dohoda,oboje s odstupným
>A snad ještě dotaz, co udělat v případě, že podepíšu
>výpověď
výpověď nepodepisujete, tu jen převezmete
/dohodu o ukončení s odstupným, ale následně se
>firma nebude mít k vyplacení tohoto odstupného. Kam se
>obrátit?
v tom případě oblastní inspektorát práce dle sídla firmy, písemnou stížnost a uvidíte, zda to pomůže; v mnoha případech stačí písemná výzva zam-teli,aby zaplatil, co ze zákona náleží a pohrozit, že pokud tak neučiní v nějaké krátké dodatečné lhůtě, že podáte stížnost na OIP a on si to rozmyslí, protože hrozí vysoké pokuty.
>
>Díky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
2. 2. 2009 10:08
Dobrý den,
prosím o radu. Naše firma je v současné době součástí celosvětového koncernu, ale byla koupena soukromou osobou a od března má fungovat jako samostatná soukromá společnost (s.r.o.). Zajímalo by mě, jaká jsou práva zaměstnanců, kteří budou dostávat výpovědi ze "staré" společnosti a budou podepisovat smlouvy pod společností "novou". Jde mi především o případ, kdy bude nová smlouva podstatně nevýhodná oproti smlouvě staré.
Předem děkuji za jakékoliv informace.