Re: Prosím paní Jiřku-4.rokem na RD-nepl
+
Zůstanete-li v domácnosti je za Vás plátcem zdravotního pojištění stát ( kategorie -péče o dítě do 7 let, do 15 let). Sociální pojištění se neodvádí.Do důchodu jde jen péče do 4 let nebo péče o postižené dítě.Pokud zůstanete dál na dohodnutrém nepl.vollnu, sice nepřijdete o zaměstnavatele, ale zcela jistě si poškodíte průměr na případné nemoc.dávky nebo další MD. Nepl. volno se totiž od 2009 nepočítá jako vyloučená doba.
To ne, kdyby nebyl žádný příjem ( nenastoupila byste),šlo by se dozadu o 12 měsíců,a ,pokud by tam nebyl alespoň jeden den s příjmem,tak do daqlších 12 měsíců pokud by měl alespoň 30 kal.dnů 30 započitatelných dnů. Není-li ani to, musí být v rozhodném období ( od nástupu do nového zaměstnání alespoň 5 započit.dnů). To by nebyl Váš případ. Myslela jsem na nemocenské dávky a na to, že byste nastoupila po 4,roku věku dítěte a příjem měla. Pak by teprve došlo k rozmělnění průměrného výdělku z důvodu nepl. volna.
To znamená, když:
1) po 4. roku zůstanu nadále zaměstnaná a zůstanu na nepl volnu,
bude za mě plátcem pojistného stát, nebudu muset tedy platit ZP z neplaceného volna. Sociálně pojištěná nebudu a nebude se mi toto období počítat do důchodu.
2) Otěhotním-li, bude se mi mateřská dovolená počítat z příjmu u zaměstnavatele (jsou 2 A+B):
A-poslední příjem a jediný příjem 3-11/2002
B-poslední příjem a jediný příjem 8-10/2004
dovolená proplacena nebyla, bude se počítat jen příjem od zaměstnavatele, nebude se započítávat ani předcházející mateřská dovolená, ani rodičovská, ani soc. příplatek a přídavek na dítě.
3) Pokud bych nastoupila k novému 3. zaměstnavateli, u těch dvou předešlých bych měla ještě pracovní poměr a neplacené volno, bude se mi počítat mateřská dovolená z jakých příjmů?
Děkuji moc
Silva
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
2. 2. 2009 12:27
Dobrý den, moc vás prosím o radu....
Jsem 4. rokem na rodičovské dovolené, respektive 3 roky a 4. rok je neplacené volno.
Starám se o 2 děti, (6,4). V květnu bude mít mladší syn 4 roky, bude moci tedy na celý den do školky a bude tedy končit i rodičovský příspěvěk.
Mě jde o následující- ráda bych zůstala dál v domácnosti, mám zaměstnavatele, který by mi to povolil, tzn. mohla bych mít i nadále neplacené volno. Mě jde o to, jak to udělat z hlediska plateb, kteréch bych musela provádět, tzn.SP.ZP a jak to bude s důchodem, můžete mi prosím poradit?
Děkuji moc
Silva