Jednatel zdravotní pojištění 2009

• (neregistrovaný)

2. 2. 2009 13:52

Dobrý den, prosím o radu. Jednatel s.r.o. bez pracovní smlouvy, vyplácí si pouze měsíční odměny-sociální pojištění je mi jasné, ale jak to bude s odvodem zdravotního pojištění? Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 2. 2009 14:38

JS (neregistrovaný)

Re: jednatel zdravotní pojištění 2009
      už od 1.1.2008 se odvádí ZP, i když pobírá 200 Kč měsíčně.

• 2. 2. 2009 14:38

JS (neregistrovaný)

Ještě - pokud někde jinde (prac. smlouva, OSVČ) nedosahuje minima, bude se to brát z minima.

• 2. 2. 2009 15:43

evax (neregistrovaný)

Myslela jsem si to také, ale právě mě mate novinka na stránkách našeho účetního programu, kde se píše: "Pro jednatele a členy družstev platí od roku 2009 zvláštní úprava pro účast na zdravotním a sociálním pojištění. Sociální pojištění: ano, ale jen při dosaženém příjmu aspoň 5.900 Kč/měs; účast pouze na důchodovém pojištění, neplatí nemocenské pojištění. Zdravotní pojištění: ano, když jsou účastni důchodového pojištění." Co si o tom myslíte? Vždyť oni jsou účastni důchodového pojištění, jen když překročí těch 5.900,- a z předešlého vyplývá, že by měli odvádět zdravotní také jen v případě, že překročí 5.900,- Děkuji za ochotu.

• 2. 2. 2009 23:09

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Věta "Zdravotní pojištění: ano, když jsou účastni důchodového pojištění." odporuje platné úpravě.

Placení zdravotní daně vychází z jiných podmínek než placení sociální daně. Zkuste vypočítat odměnu třeba 3 000 Kč a když to nevypočítá zdravotní daň,tak tam mají chybu. Ale možná jde jen o špatně formulovanou větu a výpočet je správný.

Hezký den!

• 3. 2. 2009 9:57

evax (neregistrovaný)

Program počítá správně, takže chyba je ve formulaci. Děkuji a přeji hezký den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).