Re: změna uplatňování výdajů ??
Ještě jedna věc mě teď napadla. Vždyť pohledákvy i závazky z r. 2007, při vedení DE v r. 2008 prošly daňovou evidencí, tzn. jsou v HV za r. 2008, protože v tomto období byli skutečně uhrazeny. Tak jak mám tedy postupovat, když chci v r. 2008 použít DE a skutečné výdaje? Podat dodatečné přiznání za 2007 a k tomu ještě upravit daňový základ za r. 2008? Není to nějaké složité?
Děkuji za vysvětlení.
Míša
Re: změna uplatňování výdajů ??
Míšo, je to ještě složitější. Upozorňuji předem, že další text bude nanejvýš nesympatický, takže si rozmyslete, zda její vůbec chcete číst:-)
V roce 2007 jste uplatňovala paušál a od roku 2008 přecházíte na skutečné výdaje. Úprava základu daně se tedy musí provést za rok 2007 (je to zdaňovací období, které předchází tomu období, ve kterém došlo ke změně způsobu uplatňování výdajů) - postup podle § 23/8/b) bodu třetího ZDP.
V praxi to znamená, že základ daně roku 2007 budete pouze zvyšovat - podle ZDP o cenu nespotřebovaných zásob (ty jste ale neměla povinnost při paušálu evidovat, takže asi žádné nebudou), dále o výši pohledávek (s výjimkou vedených v § 24/2/ y) a zaplacených záloh. To je, bohužel, všechno, zákon Vám nedává možnost snížit základ daně o neuhrazené závazky. Aby toho nebylo málo, tak tyto závazky neuplatníte ani ve výdajích roku 2008 (kdy jste je zřejmě uhradila a při vedení DE byste uplatňovala výdaj), neboť Vám v tom brání ustanovení § 25/1/zd) - výdaje spojené s úhradou závazku, vzniklého v době, kdy jste uplatňovala paušál, nejsou daňově uznatelným výdajem.
Ještě si to nechejte projít hlavou a zvažte, jestli by nebylo lepší přejít na DE až od roku 2009.
Daňový základ roku 2008 byste upravovala pouze v případě, že byste od roku 2009 opět chtěla změnit způsob uplatňování výdajů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
2. 2. 2009 18:20
Dobrý den,
chci poprosit o radu, abych udělal vše tak jak se má :-).
V roce 2007 jsem upltňovala výdaje %. Od 1.1.2008 vedu DE a nyní jsem zjistila, že je pro mě výhodnější za r. 2008 uplatnit výdaje skutečné.
Z roku 2007 mi zbyli pohledávky ve výši cca 17 000.00 a neuhrazené závazky ve výši cca 61 000,00.
Musím provést úpravu základu daně o tyto pohledávky a závazky? Bude stačit, pokud tuto úpravu provedu v daňovém přiznání za r. 2008 v tabulce E?
Děkuji všem za pomoc.
Míša