Srážková daň ze závislé činnosti

• (neregistrovaný)

3. 2. 2009 8:41

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli byla zrušena srážková daň ze závislé činnosti /tak jak jsem četla na podzim že je to v návrhu zákona/ u mzdy /popř.suprhrubé mzdy/ do 5000 Kč měsíčně, když poplatník nepodepsal prohlášení.
    Jedná se o to, že zaměstnanec "nevyčerpá" ve svém hlavním zaměstnání měs. slevu na dani 2070,- Kč, takže by mu v ročním zúčtování daně část daně stržené v dašlím pracovním poměru vrátili.
    Je tedymožné od letošního roku zaměstnanci který nepodepíše prohlášení srazit z hrubé mzdy /popř. superhrubé mzdy/ např.4000 Kč zálohovou daň ve výši 15% a odvést ji na účet FÚ s předčíslím 713 ??
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 2. 2009 10:28

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Srážková daň ze závislé činnosti
      Ne, stále platí pravidlo, že podepsat prohlášení může v tomtéž zdaňovacím období (měsíci) pouze u jednoho zaměstnavatele, pokud jich má zároveň více (u toho, kterého si vybere). Tam, kde podepsané nemá, se pak daní následovně:
      Pokud je HRUBÁ mzda (ne superhrubá) nad 5000 Kč, zaokrouhlí se daňový základ na stovku nahoru a z toho je daň 15% zálohová.
      Pokud je HRUBÁ mzda do 5000 Kč, daňový základ se nezaokrouhluje a srazí se daň 15% srážková.

• 3. 2. 2009 13:37

Zdeňka (neregistrovaný)

Paní Jiřko,
      protože už je to poněkolikáte co mi odpovídáte na dotaz / a jak jsem si všimla tak nejen mě/ takže Vám musím alespoň jednou poděkovat.
      Vaše odpovědi jsou vždy perfektní.
      Osobně si myslím že s tou srážkovou daní je to nespravedlivé a dost lidí na tomto systému prodělá. Vloni jsem četla jakýsi návrh zákona že by měla být zrušena, protože při jednotné sazbě DPFO 15% je zbytečná./Měla smysl do konce roku 2007 kdy byla progresivní sazba daně/.
      Bohužel, jak už jsem si všimla v několika případech, naši zákonodárci si zřejmě nedovedou představit že také existují lidé, kteří dělají např. za minimální mzdu a tudíž mají třeba druhé zaměstnání.
      Ale to my účetní nevyřešíme.

• 3. 2. 2009 13:44

Líba (neregistrovaný)

Doporučuji v takových případech podepsat prohlášení u toho nižšího příjmu. Tam bude daněn zálohově, slevu sice v tom měsíci celou nevyčerpá, ale vzhledem k tomu, že ten vyšší příjem (předpokládejme, že bude vyšší než 5000,-) bude taky daněn zálohově, podá si daňové přiznání a v něm uplatní celou slevu.

• 3. 2. 2009 18:14

Jiřka (neregistrovaný)

Ano, souhlasím s Líbou. Ovšem v případě, že má více pracovních vztahů se mzdou do 5000 Kč na to fakt doplatí.

• 3. 2. 2009 19:03

Zdeňka (neregistrovaný)

Děkuji za typ, ale v tomhle případě je to těžko proveditelné, protože se jedná o samoživitelku s 2 dětmi, HM cca 8500 Kč na hl. prac.poměr a 1900 Kč na jiný prac. poměr/zaměstnání malého rozsahu bez SP a ZP/. Ona si nemůže dovolit "obětovat" cca 1700 Kč měsíčně na dani z a počkat si na podání DP. Také by nedostala měsíčně daň bonus na vyž. děti 2x890 Kč a to už je dohromady skoro 3500 Kč měs.Takhle přijde o 12 x 285 Kčt.j. 3420 Kč.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).