Re: Roční zúčtování
No děkuji, ale nevím jestli se do toho zahrnují všechny moje výdaje nebo jen se tam zahrnují do částky 12.000,- Kč. Firma mi totiž platí důchodové pojištění 1.000,- Kč měsíčně. Já si platím 300,- důchodové, 500,- životní a 3500,- stavebko. Toto všechno mám nahlásit zaměstnavateli?
Z penzijního připojištění si můžete uplatnit částku nad 6000,- ročně, což nemáte. Příspěvek zaměstnavatele se nepočítá. U životního záleží na podmínkách (do 60 let, nad 60 měsíců, atd.)
U stavebního spoření neuplatníte částku, kterou spoříte, ale úroky z úvěru, který čerpáte.
Poštou by vám mělo přijít potvrzení z životního pojištění i z důchodového, kolik bylo na pojistném loni zaplaceno a toto potvrzení odezdáte zaměstnavateli do 15.2.2009. u důchodového se dá odečíst max. 12.000 ( ale je tam podmínka, že se prvních 6.000 do nároku na odpočet nezapočítává), u životního taky 12.000. U stavebního spoření lze odečíst jen úrok z úvěru ze stavebního spoření, samotné spoření ne. U životního musí toto pojištění splňovat určité podmínky stanovené zákonem o dani z příjmů v §15, ale to by měl zaměstnavatel, resp.mzdová účetní vědět.
Jak už vám tady někdo psal , když si platíte důchodové 300 měsíčně, je to za rok míň, než 6000 a nic uplatnit nelze (to co platí zaměstnavatel se nepočítá), u životního nevím, jestli splňuje podmínky, zkuste se podívat do §15 zákona o dani z příjmů. Zákon najdete tady na těchto stránkách v sekci zákony.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
3. 2. 2009 12:36
Prosím potřebuji poradit. Co to vlastně znamená roční zúčtování daně. Co všechno se uplatňuje? To se zaměstnavatelovi dávají všechny výdaje spojené s pojištěním a spořením a díky tomu budu mít nižší daně? Něco už jsem podepisovala, tak asi teď už to nepůjde, že?