Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
4. 2. 2009 0:04
Dobrý den, předem se omlouvám, pokud se ptám na jasné věci, ale opravdu si nejsem jistá.
1. platby záloh na SP a ZP ve 2008 nejsou daňovým výdajem?
2. do příjmů manželky se počítá co? Já jsem po RD nastoupila v červenci zpět do zaměstnání a můj hrubý příjem byl 60.332,- , dále za OČR dostala 4227,-. Rodičovský příspěvek a přídavky na děti se do příjmu nepočítají, že? Platí tedy hranice příjmu pro uplatnění slevy na manželku pro rok 2008 Kč 38.040,- (kterou jsem vyčetla v zákoně o DzP) nebo 68.000,- (kterou jsem zahlédla zde na diskusi, ale nevím přesně, k čemu se vztahovala)?
3. chceme si vyřídit letos hypotéku, tak by asi bylo vzhledem k naší bonitě, aby manžel (OSVČ) měl základ daně vyšší. Co jsem zjistila v bance, bylo by dobré mít základ cca nad 300.000,- pro potřebu našeho plánovaného hyp.úvěru. Ovšem tím pádem mi vychází pro manžela obrovská částka na doplatek SP a ZP, když tedy nedám do výdajů vše, abychom v jeho DAP měli dostatečný základ. Jsem na vážkách. A pak ty zálohy na další rok :o(
Navíc bych ráda uplatnila ztrátu z r.2007, čímž by tedy alespoň daň z příjmů klesla na 0,- (bohužel ne SP a ZP :o)) - má uplatnění ztráty vliv na přiklepnutí hypotéky? Myslím, že by to vliv mít nemělo, zítra zavolám ještě bankovní poradkyni a event. bych ji uplatnila až za 2009.
Opravdu se ještě jednou omlouvám za hloupé dotazy, ale letos v tom docela plavu. Dělám manželovi DE již několik let, ale od té doby, co chodím do práce nemám čas ani energii a takhle to teď vypadá.
Mnohokrát děkuji. Ivana