Podnikání v rychlém občerstvení

  • (neregistrovaný)

    26. 4. 2011 10:36

    Dobrý den!
    Chtěla bych začít podnikat v oboru oděvy a obuv nebo v rychlém občerstvení(bagety, káva...ne pohostinství). Mám několikaletou zkušenost s prodejem právěoděvů a obuvi, bohužel ne už s finanční a účetní stránkou této činnosti :( .Mám pouze přibližnou představu, co je nutné udělat, ale to nestačí pro úspěch.Proto bych Vás ráda požádala o radu, co vše je nutné udělat pro úspěšný začátekpodnikání jak z úřední (papírové) stránky, tak hlavně z té finanční.Nešlo by o nic velkého, pouze malý obchůdek :) . Jsem z Karlových Varů, kde mámomentálně větší úspěch gastronomie, nežli oděvy.
    Mockrát děkuji!

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 4. 2011 11:41

      tomas.dlask (neregistrovaný)

      Dobrý den,

      Pokud se ve stánku prodávají pouze potraviny, které nejsou kuchyňsky upravené a provozovatel neposkytne možnost jejich bezprostřední spotřeby, stačí k provozování stánku živnost ohlašovací volná zaměřená na maloobchod.

      Příprava a prodej pokrmů a nápojů určených k bezprostřední spotřebě přímo v provozovně, kde se prodávají, již vyžaduje živnostenské oprávnění na hostinskou činnost, která je ohlašovací živností řemeslnou. Řemeslná živnost již vyžaduje, aby podnikatel k získání živnostenského oprávnění předložil doklad o odborné způsobilosti, respektive doložil v zákoně definovanou relevantní praxi.

      Na výrobu a prodej občerstvení v provozovně, které však není bezprostředně určené ke spotřebě v této provozovně, se vztahuje některá ze živností týkajících se výroby. Tou je například řemeslná živnost Pekařství, cukrářství. Na tu se ovšem vztahuje obdobné pravidlo na doložení dokladu o odborné způsobilosti a respektive nebo příslušné praxe. Pokud tyto požadavky nemůže splnit sám podnikatel, může ustanovit odpovědného zástupce, který příslušné požadavky splňuje.

      Většina ohlášení na finančním a živnostenském úřadě je zdarma
      Více naleznete v našich článcích, např.:

      Při otevření stánku s občerstvením si dejte pozor na výběr živnosti i hygienu
      Z chajdy provozovna? Přečtěte si, co vše je třeba nahlásit a na co si dát pozor

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).