Dobrý den,
Pokud se ve stánku prodávají pouze potraviny, které nejsou kuchyňsky upravené a provozovatel neposkytne možnost jejich bezprostřední spotřeby, stačí k provozování stánku živnost ohlašovací volná zaměřená na maloobchod.
Příprava a prodej pokrmů a nápojů určených k bezprostřední spotřebě přímo v provozovně, kde se prodávají, již vyžaduje živnostenské oprávnění na hostinskou činnost, která je ohlašovací živností řemeslnou. Řemeslná živnost již vyžaduje, aby podnikatel k získání živnostenského oprávnění předložil doklad o odborné způsobilosti, respektive doložil v zákoně definovanou relevantní praxi.
Na výrobu a prodej občerstvení v provozovně, které však není bezprostředně určené ke spotřebě v této provozovně, se vztahuje některá ze živností týkajících se výroby. Tou je například řemeslná živnost Pekařství, cukrářství. Na tu se ovšem vztahuje obdobné pravidlo na doložení dokladu o odborné způsobilosti a respektive nebo příslušné praxe. Pokud tyto požadavky nemůže splnit sám podnikatel, může ustanovit odpovědného zástupce, který příslušné požadavky splňuje.
Většina ohlášení na finančním a živnostenském úřadě je zdarma
Více naleznete v našich článcích, např.:
Při otevření stánku s občerstvením si dejte pozor na výběr živnosti i hygienu
Z chajdy provozovna? Přečtěte si, co vše je třeba nahlásit a na co si dát pozor
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 4. 2011 10:36
Dobrý den!
Chtěla bych začít podnikat v oboru oděvy a obuv nebo v rychlém občerstvení(bagety, káva...ne pohostinství). Mám několikaletou zkušenost s prodejem právěoděvů a obuvi, bohužel ne už s finanční a účetní stránkou této činnosti :( .Mám pouze přibližnou představu, co je nutné udělat, ale to nestačí pro úspěch.Proto bych Vás ráda požádala o radu, co vše je nutné udělat pro úspěšný začátekpodnikání jak z úřední (papírové) stránky, tak hlavně z té finanční.Nešlo by o nic velkého, pouze malý obchůdek :) . Jsem z Karlových Varů, kde mámomentálně větší úspěch gastronomie, nežli oděvy.
Mockrát děkuji!