Nevybraná dovolená před nástupem na MD

• (neregistrovaný)

4. 2. 2009 19:40

Dobrý večer, potřebovala bych poradit....Od 1.11.2008 jsem na neschopence a budu na ní až do nástupu na mateřskou dovolenou 20.5.2009. Z r.2008 mi zbylo 7 dní. Mám v roce 2009 nárok na celou dovolenou (20 dní), nebo bude kráceno. A kdy je nejlepší si ji vybrat?? Děkuji moc za informaci.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 2. 2009 21:47

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Nevybraná dovolená před nástupem na
      Na MD budete 186 kal. dnů, pokud to nebudou dvojčata, takže asi tak nějak do listopadu. Mateřská dovolená se z hlediska určování nároku na řádnou dovolenou považuje za dobu odpracovanou, takže Vám vznikne nárok na celoroční výměru, která by mohla být krácená pro nemoc v roce 2009 před mateřskou (za prvních 100 promaroděných pracovních dnů včetně svátků o 1/12, za každých dalších 21 o další dvanáctiny). Jestli máte na MD nastoupit 20.5., tak jak tak počítám, od 1.1. do 19.5. dělá nemoc 99 prac. dnů včetně svátků, takže Vám to taktak vyjde, že se krátit nebude. Pokud si o čerpání této dovolené (20 dnů) a dovolené z roku 2008 zažádáte před koncem mateřské tak, aby čerpání řádné dovolené bezprostředně navazovalo na konec mateřské, můžete si ji vyčerpat. A po vyčerpání řádné dovolené požádáte o rodičovskou dovolenou tak, aby bezprostředně navazovala na řádnou dovolenou (můžete si určit, jak dlouho na rodičovské chcete být, nejdéle ale do 3 let dítěte). Podotýkám, rod. dovolená nesouvisí s dobou pobírání rodičovského příspěvku, jsou to dvě rozdílně věci. Pokud nepožádáte o to čerpání řádné dovolené a rovnou požádáte o rodičovskou, tak Vám bude schována až na dobu návratu z rodičovské, ale to již se ten nárok z roku 2009 bude krátit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).