Re: úrok z úvěru a rz
Dle mého názoru není podmínka vlastnictví, ale právě musí být dlužník-spoludlužník a užívat nemovistost k trvalému bydlení a splnit "účelovost", vždyt při rekonstrukci bytu mají nárok na odpočty i v "obecních" bytech nebo se mýlím?
Když syn bydlí s rodiči a rekonstruoval dům, kde bydlí, i když vlastníci jsou rodiče, odpočty uplatnil... no snad to tady ještě někdo objasní, jak to tedy je...
Tohle se mi nezdáv knize Roční zůčtování daně z příjmů ze závisle činnosti a funkčních požitků za rok 2008 z firmy ANAG 13 doplňkové a aktualizované vydání se píše na str.107 že syn dělal vestabu bytu na půdě domu svých rodičů a na tuto vestavbu si vzal hypotéku a tuto nesmí uplatnit právě z postu toho, že není vlastníkem nemovitosti. Já se proto kloním k tomu, že musí být tato podmínka splněna.
Takže jsem ještě pátrala, abych si ověřila, co jsem už psala.. odpočet mohou uplatnit zletilí účasatníci úvěr.sml. a v případě některých byt. potřeb musí být i vlastníky - vlastníkem musí být v případě výstavby , koupě!!!! RD, pozemku...do výstavby spadá i nástavba a vestavba (proto ten příklad uvedený s vestavbou v domě rodičů).....
ale v případě údržby a změny stavby rekonstrucí apod. : ve vlastnictví , nájmu nebo užívání
ještě jedna poznámka...
není podmínkou "trvalé bydliště" ale trvalé užívání!!
tedy v mém případě, kdy jsem vlastníkem 1/2 rd ale trvalé bydliště mám jinde uplatňuji odpočty... paní z FU tedy volala že to mám asi blbě, (ale uplatňuji to takto více let a nebyl problém,ta paní loni byla nová), takže si to pak zjišťovala a chtěla po mně jen doplnit Čestné prohlášení, že nemovitost trvale užívám
ale nevím, jeslti to takto lze i když není vlastník-to bych musela dostudovat..
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
4. 2. 2009 20:09
Nějak si nejsem jistá, jestli uvažuji správně:
manželé - dům napsán jen na manželku (má tam určitý podíl, další podíl má její sestra), manželé tam mají oba trvalé bydliště a vzali si úvěr ze stavebního spoření na rekonstrukci, dle potvrzení o úrocích se jedná o nemalou částku. Manželka má malý příjem a tak nemá z čeho uplatnit úroky, chce aby si je uplatnil manžel, ale v práci mu řekli, že na to nemá nárok. Podle mého názoru ale má - vlastník sice není, ale užívá byt k trvalému bydlení a na smlouvách o úvěru je samozřejmě uveden jako spoludlužník. Prosím poraďte mi, jak to tedy vlastně je. Moc děkuji