Re: FO vede účto. Lze výdaje paušálem? J
Můžete uplatnit výdaje paušálem.
nemůžete počítat výnosy ( 6třída) ale pouze příjmy.
vytisknete klasicky rozvahu+výsledku ale do DPFO uvedete výdaje procenty a spočítáte dle příjmu.
Pozor si dejte na přechod ze skutečných výdajů na výdeje procenty. (dodanit předchozí rok )
Chápu tedy dobře, že výnosy se v DPFO vůbec neprojeví, ale uvedu tam pouze příjmy? Mám k 31.12.2008 poměrně velké pohledávky, takže to je druhá věc, která by mi dost pomohla. Bylo by to super, kdyby to bylo takto možné. Opravdu je to tak? (není to nějaké obcházení zákona? - přece jenom vedu to účetnictví povinně)
Díky moc za radu
Monika K.
Paušální výdaje může poplatník(FO) uplatnit i v případě, že vede podvojné účetnictví,dobrovolně či povinně. je ale nutno si uvědomit, že paušální výdaje se stanovují zásádně Z DOSAŽENÝCH PŘÍJMU a nikoli z účetních výnosů.
v §23ods.8 b) v bodech 1až 3 ZDP za zdanovací období předcházející zdanovacímu období ve kterém ke změně způsobů uplatnování výdajů došlo.
(tzn. upravit z důvodu přechodu na paušální výdaje základ daně r. 2007 pochopitelně když tyto úpravy budou mít vliv na zvýšení základu daně bude poplatníkovi hrozit penále.)
pokud poplatník VEDL ÚČETNICTVÍ týkají se úpravy:
zákoných rezerv
opravných položek
výnosů příšt.období
příjmu příst.období
nákladů příštích období
Děkuji moc za trpělivost, ale píšete že "paušální výdaje se stanovují zásádně Z DOSAŽENÝCH PŘÍJMU a nikoli z účetních výnosů". To chápu. A znamenáto tedy, že zdaňuji dosažené příjmy? Zřejmě ano. Pak to tedy pro mě znamená značnou úlevu, když letos nebudu muset danit výnosy ve výši pohledávek k 31.12.2008. Doufám že tomu tedy rozumím dobře. (alternativa, že daním VÝNOSY po odpočtu VÝDAJŮ vypočtených procentem z PŘÍJMŮ doufám není myšlena)
Děkuji.
Monika K.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
5. 2. 2009 10:52
Ahoj,
ráda bych se zeptala. Vedu povinně účetnictví (jeden rok byl velký obrat a proto povinně - teď už velký obrat není ale stále povinně vedu účetnictví).
Mám za rok 2008 malé náklady. Můžu v tomto případě použít výdaje paušálem? A pokud ano, tak jak by se to počítalo???
Počítalo by se to z výnosů? A nebo z příjmů? Pokud z příjmů, tak by to vlastně byla analogie s vedením DE? Tzn. že by výnosy nebyly rozhodující a danily by se příjmy (po odpočtu výdajů paušálem)? Je takový postup možný?
Díky za každou radu
Monika K.