Re: do kdy musí zam-nec odevzdat neschop
tak to by mě také zajímalo, už jsem také nad tím přemýšlela - v krátké době mám jet na školení ohledně Zák. práce, tak se na to zeptám i na to, jak to je s neomluvenou absencí a následně s přinesenou neschopenkou (zda platit nebo neplatit tu náhradu za nemoc)
ano, toto je problém, zajímalo by mě, zda by se v tomto případě nedalo postupovat jako že porušil léčebný režim, protože on nedodal včas neschopenku, požádal si o dovolenou /ta se nemocí ruší/
asi ve vnitřním předpisu by mělo být řešeno, do kdy jsou zam-ci povinni nahlásit, že onemocněli a následně dodat neschopenku
Myslím, že s tím bude problém. Doklady má zaměstnanec dodat "bez zbytečného odkladu", což je velmi individuální. Myslím, že je dost problematické i chtít nějaký termín určit ve směrnici. Zaměstnavatel má pouze povinnost vyhlásit, do kdy mají zaměstnanci odevzdat neschopenky, aby byly zúčtovány v nejbližším výplatním termínu.
,>Myslím, že s tím bude problém. Doklady má zaměstnanec
>dodat "bez zbytečného odkladu", což je velmi
>individuální. Myslím, že je dost problematické i chtít nějaký
>termín určit ve směrnici. Zaměstnavatel má pouze
>povinnost vyhlásit, do kdy mají zaměstnanci odevzdat
>neschopenky, aby byly zúčtovány v nejbližším výplatním
>termínu.
Paní Anno, máte pravdu. Jak ale řešit případ, kdy zam-nec má údajně dovolenou, jezdí po výletech, zařizuje si soukromé věci a poté Vám donese na tyto dny zpětně neschopenku? (to je právě bohužel náš případ) Zam-tel zam-ce vídal v době jeho údajné dovolené.
Já jsem dala zam-teli pokyny pro zam-nce, kde píši, že musí neschopenku odevzdat nejpozději do 3 dnů. Chtěla jsem aby to všichni podepsali. Leč, ještě to ani neviděli :-(
Kdyby to ale bylo podepsané a někdo toto porušil, stejně nevím, jestli bychom jim museli náhradu vyplatit.
To ano, ale kontrola musí proběhnout u nemocného doma, jestli neporušuje léčebný režim. On ho sice viděl ve městě, ale to netušil, že marodí. V opačném případě by určitě ihned jel na kontrolu, kde by mu nechal zprávu, že nebyl zastižen.
Já si s tím fakt nevím rady :-(
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 2. 2009 10:56
Dobrý den,
opět mám na stole "špek" a prosím o radu -
zam-nec požádal o dovolenou 28 + 29. 1.(dělá na směny krátky-dlouhý týden) a dostal ji. Zam-tel myslel, že dovču řádně čerpá. Ale zam-nec přinesl 2.2. neschopenku za období 26.1.-3.2. Začátek i konec zároveň. Nenahlásil, že marodí!
Je někde v zákoně stanoveno, do kdy musí zam-nec odevzdat neschopenku? Zam-tel se vzeká, že se tímto postupem zam-nec vyhnul případné kontrole a že mu tedy náhradu nevyplatí. Má na to nárok?
Díky za reakce.