Re: Kurzový rozdíl DPH
Dobrý den, dívám se na příklad, protože něco podobného řeším, ale nějak mně to nesedí. Např.kurzový rozdíl k 31.12. - by měl být kurzová ztráta a ne zisk, pak fakturace na 1000 - tam není ZD 900 ale jiná částka, a kam se poděla ve vyúčtování ta záloha ve výši 2500 a z čeho byla počítána DPH 5.130? Předem moc děkuji za vysvětlení.
Také obchodujeme v tuzemsku v EURECH, ale nikdy mě nenapadlo vystavovat základ daně a daň v cizí měně. Celou fakturu napíšu v Kč tj. základ daně a daň , sečtu a pouze připíšu ZAPLATIT v EUR a přepočtu kurzem, kdy vystavuji. Pak nemám problém s kurzovým rozdílem DPH.
Ne Účtuje 563/324. Daňový zálohový list si přecení k 31.12. a při zúčtování do konečné faktury zúčtovává přeceněný základ ale bohužel i DPH. Takže když přiznám v 9/08 DPH 100 000,-, tak mi v 1/09 odečte od celkového DPH uvedeného na faktuře jen 80 000,-
v rámci daňového zálohového listu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
5. 2. 2009 13:23
Dobrý den,
tuzemskému odběrateli jsme vystavili zálohovou fakturu na dodávku zboží v EUR. Ke dni přijaté platby jsme vystavili daňový doklad k záloze, kde jsme uvedli přepočet základu i DPH na české koruny. Na konci roku došlo k přepočtu zálohy kurzem k 31.12.2008. V lednu jsme vystavili konečnou fakturu, na které je odečet zálohy v Kč i v EUR přepočten kurzem k 31.12.2008.
Na účtu DPH 343 tím vzniká rozdíl (ke dni přijaté platby byl použit zaříjový kurz a v odečtu na faktuře se objevil kurz k 31.12.2008, je odečteno něco jiného než bylo přiznáno v DPH). Je to tak správně?
Máte s tím někdo zkušenosti a poradíte mi prosím s tím?
Předem děkuji.