Odpis závazku a dodanění

• (neregistrovaný)

5. 2. 2009 15:15

Dobrý den,
    prosím o radu, jak zaúčtovat dodanění 3 roky starých závazků?
    321/648?
    a potom když tyhle závazky budou v dalších letech uhrazeny - jak
    to zaúčtovat? ...
    548/321?
    321/221 ?
    Děkuji za radu

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 2. 2009 15:44

anonym (neregistrovaný)

Re: odpis závazku a dodanění
      Nebudete účtovat. Jde jenom o úpravu základu daně.
      Pokud je to možné, doporučuji převést závazky na jiný analytický účet, ale to není podmínkou, jen doporučení pro přehlednější sledování následných úhrad závazků..

• 18. 2. 2010 11:41

Mi (neregistrovaný)

Re: odpis závazku a dodanění
      dobrý den, zkouším dotaz i po velmi dlouhé době:-) ale třeba se poštěstí.
      Vloni byl dodaněn závazek po splatnosti 36 měsíců - přesně jak píše anonym, suma závazků byla uvedena na ř.30 DAP - zvýšen základ daně. Převedla jsem je z běžné 321 na anal.321 s názvem dodaněné závazky. Teď ale nevím, co s tímto záazkem dál...některé samozřejmě uhradíme a o tyto uhrazené závazky ZD opět snížím, tomu všemu rozumím, ale některé již nikdy nezaplatíme,(nikdo se o závazky nehlásí, některá firma zanikla atd..) Jak dlouho musí být tyto závazky v účetnictví evidovány a jak je případně odstraním z 321??? Někde jsem četla, že závazek se nepromlčí, že se promlčí jen pohledávka (ale v bodu 12 par.23 se píše o dodanění závazku odpovídající pohledávce -z toho dovozuji, že vlastně i závazek by se tím pádem mohl stát po 4 letech promlčený) PO 10 letech snad závazek právně zaniká. CO pak...toto jsem se nikde nedočetla. POradíte prosím???? Moc děkuji za případnou odpověď

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).