Re: Faktura za zboží z EU
Pro účely DPH použijete kurz platný pro vás (t.j. dle směrnice např. denní, pevný) v den vystavení DD. DD je vystaven v den (dle § 35/3), kdy VY dplníte údaje dle § 35 odst. 2.
Pak záleží na tom, jaký používáte kurz. Pokud používáte pevný kurz, např. kurz ČNB platný 1. den v měsíci, pak budete mít stejný kurz jak pro účely DPH, tak v účetnictví.
Pokud používáte denní kurz ČNB a doplníte na DD potřebné údaje a ve stejný den budete účtovat, budete mít kurz rovněž shodný.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
5. 2. 2009 21:01
Prosím o pomoc, je to pro mě novinka, nikdy jsme se zahraničím neobchodovali.
Jsme společnost, plátci DPH a vedeme podvojko.
Mám fa za zboží z EU od osoby tam registrované, takže nám fakturovala bez jejich daně, s tím že mi si tady v ČR musíme samovyměřit.
Fa je vystavena 7.1.2009, dodací list také 7.1.2009, ale poštou nám faktura dorazila 12.1.2009.A nevím jaké kurzy použít pro zápis faktury do účetnictví a jaký kurz pro přiznání DPH? Ráda bych aby jsem měla stejný kurz jak v účtu tak i v DPH, je to možné?