Nemocenská,daně,PPM..

• (neregistrovaný)

5. 2. 2009 22:39

Dobrý večer.

Na MD bych som měla nastoupit 31.3.09
    Termín porodu je 31.509,Nyní jsem na nemocenské,z důvodu rizikového těhotenství.
    Chci se zeptat:
    Za tu dobu co budu pobírat PPM mám nárok na slevu na poplatníka?
    Když ano,mám neco podepsat,nebo to bude automaticky přiznáno?taky nechápu svoju výplatní pásku..nikde není napsána superhrubá mzda..napr.za prosicec 2008 jsem měla hrubou mzdu 11748kč..na učet mne přišlo 8278kč..podle kalkulačky to nevycházi..může to být tím,že mám uvazek 0,88?(prac.jesm ako soc.sestra a víc zákon v mém povlání nedovoloval)

Ješte bych si ráda od Vás nehala poradiť..počas nemocenské nárok na slevu na poplatníka nemám?A jak by to měl pak manžel vyúčtováno v ročním zůčtování?
    Pak by dal do kolonky počet měsícu vyživovaná manželka napr.4 a ja bych pak těch 8mesícu(2M před porodem,6 M po narození mimča)pobírala sama na sebe slevu?
    Snad jsem se vyjádřila rozumně..ono pro mne je to vždycky problém

Děkuji:-)

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 2. 2009 23:31

S. (neregistrovaný)

Re: Nemocenská,daně,PPM..
      >Dobrý večer.
      >
      >Na MD bych som měla nastoupit 31.3.09
      >Termín porodu je 31.509,Nyní jsem na nemocenské,z
      >důvodu rizikového těhotenství.
      >Chci se zeptat:
      >Za tu dobu co budu pobírat PPM mám nárok na slevu na
      >poplatníka?
      >Když ano,mám neco podepsat,nebo to bude automaticky
      >přiznáno?taky nechápu svoju výplatní pásku..nikde není
      >napsána superhrubá mzda..napr.za prosicec 2008 jsem
      >měla hrubou mzdu 11748kč..na učet mne přišlo
      >8278kč..podle kalkulačky to nevycházi..může to být tím,že mám
      >uvazek 0,88?(prac.jesm ako soc.sestra a víc zákon v mém
      >povlání nedovoloval)
      >
      >
      >Ješte bych si ráda od Vás nehala poradiť..počas
      >nemocenské nárok na slevu na poplatníka nemám?A jak by to
      >měl pak manžel vyúčtováno v ročním zůčtování?
      >Pak by dal do kolonky počet měsícu vyživovaná manželka

>
      >Děkuji:-)
      >
      Když nastoupíte na MD a dále na rodičovskou dovolenou,žádnou slevu na dani neuplatnujete,protože ani žádní daně neplatíte.Jestliže pracujete,nejste vyživovaná manželka.Moc tomu nerozumím,daně za rok 2008 vám udělá váš zaměstnavatel a za rok 2009 žádní daně nebudete mít,pokud od ledna jste na nemocenské a po celý rok budete doma s miminkem.Jestli chcete udělat daně za rok 2008,požádejte do 15.2.09 svého zaměstnavatele.K té pásce,tak to se to těžko vysvětluje když jí nevidím,ale nebojte se zeptat v práci své mzdové účetní,je to vaše právo nechat si to vysvětlit.

• 6. 2. 2009 7:20

Katka84 (neregistrovaný)

Děkuji za odpověd.
      Takže nárok na slevu na poplatníka nemám.DP jsme už podala u zaměstnavatele.

Na nemocenské jsem od října .

Jěšte bych se ráda zeptala..a jak je to s vyživovanou manželkou?
      Když budu od března na PPM do října a moje příjmy z PPM pravdepodobně přesáhnou 68tisíc,nebudeme mít nárok na vrácení ani částky pěnez z daní?(myslím,že ted to je na vyživovanou manželku 2070kčx12).
      Kdybych měla z PPM příjem napr.69000kč,co nám tak asi vychází,nevráti nám ani úmernou část?
      Moc Vám děkuji za trpělivost.

• 6. 2. 2009 8:32

Líba (neregistrovaný)

Do příjmů manželky se započítává jak PPM, tak nemocenská. Takže pokud součet těchto příjmů za rok překročí 68000,-, tak samozřejmě manžel nemůže v ročním zúčtování uplatnit slevu na manželku bez příjmu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).