Re: OSVČ a zaměstnávání studentů na DPP
Přihlásíte se na FÚ jako plátce daně ze závislé činnosti a daně srážkové. Dohodu můžete sepsat i na celý rok, hlavně dodržet maximum 150 hodin.
Daně se budou odvíjet od toho, jestli student bude mít někde jinde podepsané prohlášení poplatníka nebo jestli ho podepíše u vás.
Při podepsaném prohlášení daň zálohová a uplatní slevy, při nepodepsaném prohlášení do 5000,- daň srážková, nad 5000,- měsíčně daň zálohová. Bez slev.
Děkuji moc za odpověď, ještě prosím, jak píšete přihlásit se na FÚ jako plátce daně ze závislé činnosti a daně srážkové - to je jeden pojem nebo se přihlašuji ke dvěma věcem.
A prosím musela bych kvůli tomu začít vést to účetnictví, nebo stačí evidence - příjmy, výdaje ?
Děkuji, nemám s tímto zkušenosti,
>>Dobrý den, prosím o radu. Jsem OSVČ a měla bych zájem
>>zaměstnat studenty na občasnou pomoc - na dohodu o
>>provedení práce.
>>Smlouva se vystavuje na celý rok nebo každý měsíc ?
>>Musela bych vést kvůli studentům účetnictví, nebo
>>stačí evidence o příjmech a výdajích ?
>>Jak je to s daněmi u studentů ? - prosím jak
>>postupovat, abych s tím neměla moc papírování - co je
>>mou
>>povinností ?
>>
>>Předem děkuji za odpověď
>
>Přihlásíte se na FÚ jako plátce daně ze závislé
>činnosti a daně srážkové. Dohodu můžete sepsat i na celý
>rok, hlavně dodržet maximum 150 hodin.
>
>Daně se budou odvíjet od toho, jestli student bude mít
>někde jinde podepsané prohlášení poplatníka nebo
>jestli ho podepíše u vás.
>
>Při podepsaném prohlášení daň zálohová a uplatní
>slevy, při nepodepsaném prohlášení do 5000,- daň srážková,
>nad 5000,- měsíčně daň zálohová. Bez slev.
Daň srážková se platí u nepodepsaného prohlášení a příjmu do 5000,- měsíčně, daň ze závislé činnosti je ta zálohová (při vyšším příjmu nebo při podepsaném prohlášení). Každá z těchto daní se posílá na jiné předčíslí účtu FÚ. Pro každou zvlášť pak provedete po skončení roku vyúčtování, které pošlete na FÚ.
Podvojné účetnictví není nutné, můžete dál vést daňovou evidenci, i když budete mít zaměstnance.
Děkuji, přihlásit na FU,měsíčně zasílat daň za studenty( za mě nemusím ? - já dokládám 1x za rok)
Když ale student bude chtít uplatnit slevu, tak mi podepíše ihned prohlášení + doklad o studiu - to je zálohová daň, a co když mi potom vyjde jeho daň 0 ? To se hlásí každý měsíc,že daň byla nulová ?
Děkuji moc
Studentovi pravděpodobně pokryje daň sleva na poplatníka, takže doklad o studiu ani nebude potřebovat. Měsíčně nic FÚ nehlásíte, jen posíláte peníze. Pokud někdy vyjde daň nulová, nic nepošlete, nic nehlásíte. Všechno se promítne až v únoru ve vyúčtování.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
6. 2. 2009 7:14
Dobrý den, prosím o radu. Jsem OSVČ a měla bych zájem zaměstnat studenty na občasnou pomoc - na dohodu o provedení práce.
Smlouva se vystavuje na celý rok nebo každý měsíc ?
Musela bych vést kvůli studentům účetnictví, nebo stačí evidence o příjmech a výdajích ?
Jak je to s daněmi u studentů ? - prosím jak postupovat, abych s tím neměla moc papírování - co je mou povinností ?
Předem děkuji za odpověď