Re: Roční zúčt., daň. bonus z HPP a MD+D
Záleží na tom, jak vysoká byla odměna za tu DPP. Vy si můžete uplatnit slevu na popl. za celý rok - tedy ve výši 24840,- (přestože např. při DPP vám měsíčně nejspíš ani zálohová daň nepokryla slevu na popl.2070 Kč-pokud tak nějak zhruba počítám, z té částky 2070 vám zálohová daň pokryla pouze 1100- zbytek se vám odečítá přii RZ ze zálohové daně v minulých měsících), daňové zvýhodnění uplatníte za 9 měsíců (tedy 8010). Takže tak nějak polopatě - to, co jste celý rok dostávala jako daňové zvýhodnění na dítě vám pokryje slevu na poplatníka a na dítě dostanete navíc zaplacený bonus. Nevím, jestli to po mém vysvětlení chápete :-))
Díky za odpověď, ale nejsem si jistá, jestli jsem to dost pochopila. Za dítě je to 9 měs. x 890 = 8010, ale jak je to s tou slevou na poplatníka a DPP. Omlouvám se, ještě jsem to nemusela nikdy počítat. Za tu DPP mám 5000 měs., záloha na daň před slevou je z toho 750 Kč. Daň je tedy 0 Kč a tudíž z toho vzniká ještě 1320 měsíčně přeplatek na dani? To asi ne. To jsem zmotala dvě věci? Omlouvám se ještě jednou a díky za opětovné vysvětlení.
>>Záleží na tom, jak vysoká byla odměna za tu DPP. Vy
>>si
>>můžete uplatnit slevu na popl. za celý rok - tedy ve
>>výši 24840,- (přestože např. při DPP vám měsíčně
>>nejspíš ani zálohová daň nepokryla slevu na popl.2070
>>Kč-pokud tak nějak zhruba počítám, z té částky 2070
>>vám
>>zálohová daň pokryla pouze 1100- zbytek se vám
>>odečítá
>>přii RZ ze zálohové daně v minulých měsících), daňové
>>zvýhodnění uplatníte za 9 měsíců (tedy 8010). Takže
>>tak
>>nějak polopatě - to, co jste celý rok dostávala jako
>>daňové zvýhodnění na dítě vám pokryje slevu na
>>poplatníka a na dítě dostanete navíc zaplacený bonus.
>>Nevím,
>>jestli to po mém vysvětlení chápete :-))
>
>Díky za odpověď, ale nejsem si jistá, jestli jsem to
>dost pochopila. Za dítě je to 9 měs. x 890 = 8010, ale
>jak je to s tou slevou na poplatníka a DPP. Omlouvám
>se, ještě jsem to nemusela nikdy počítat. Za tu DPP mám
>5000 měs., záloha na daň před slevou je z toho 750 Kč.
>Daň je tedy 0 Kč a tudíž z toho vzniká ještě 1320
>měsíčně přeplatek na dani? To asi ne. To jsem zmotala dvě
>věci? Omlouvám se ještě jednou a díky za opětovné
>vysvětlení.
V podstatě se to tak dá taky říct - těch 1320 Kč jste v době, kdy jste měla DPP nevyužila, ale využijete je v ročním zúčtování, kdy si je vlastně odečtete z té zálohové daně, kterou jste platila v průběhu roku (před DPP). Nejdříve uplatňujete slevu na popl., pak teprve daňové zvýhodnění na dítě (pokud to nepokryje zbytek té zálohové daně, vyplcí se bonus).
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
8. 2. 2009 11:32
Dobrý den, prosím o vysvětlení,
nastoupila jsem 1. 10. 2008 na MD a zároveň od tohoto data pracuji v původní firmě na DPP, jen v jiné funkci. Měla jsem do 30. 09. 08 podepsané prohlášení poplatníka a do této doby jsem i uplatňovala slevu na 1 dítě. Pak jsem nastoupila na MD, zrušila slevu na poplatníka i dítě u HPP a protože jsem u stejného zaměstnavatele uzavřela DPP, tak abych neplatila daně, podepsala jsem od 1. 10. 08 nové prohlášení poplatníka na tu DPP.
Slevu na dítě uplatní od 1. 10. 08 manžel.
Čemu nerozumím je to, že mi dle účetního programu Pohoda vychází z ročního zúčtování daňový bonus cca 8000,-. Nevím zda je to dobře.
Za uplynulých 9 měsíců roku 2008 jsem měla hrubou mzdu cca 15000,- měsíčně a zálohu na daň před slevami kolem 3000,-. A vždy mi vycházela záloha na daň po slevách nějakých 40 – 100 Kč měsíčně. Jak to, že mi program vypočítal těch 8000 daňového bonusu? Nerozumím tomu, můžete mi někdo princip vysvětlit. A pokud mi má být bonus skutečně vyplacen, tak kým? Zaměstnavatelem a on si o něj požádá u FÚ (nemá jiné zaměstnance, tedy kromě mě na DPP, ale já tam daň neodvádím, není tedy oč ji ponížit). Nebo si mám požádat na FÚ o bonus já sama?
Předem děkuji za vysvětlení.