Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
9. 2. 2009 14:40
Jak postupovat v tomto případě:
Manželé mají každý jiné trvalé bydliště a i ve skutečnosti spolu nežijí ve společné domácnosti, ale o rozvodu zatím neuvažují není tam žádné soudní řízení. Dítě (školou povinné) je po vzájemné dohodě střídavě u obou rodičů. Do dubna uplatňoval slevu na dítě otec v zaměstnání, matka nemá žádné zdanitelné příjmy (má důchod), podle mého názoru nedošlo z hlediska uplatnění nároku na slevu u otce k žádné změně, ale přesto s odůvodněním, že ví, že se manželka s dítětem odstěhovala, a to změnilo školu ( vzdálenost mezi bydlišti obou rodičů je cca 10km, i když si myslím, že to je vedlejší), mzdová účetní zastavila u otce slevu. Otec má zároveň příjmy z pronájmu a já na problém narazila v momentě, kdy jsem mu šla dělat přiznání k dani z příjmu a zeptala jsem se proč si zastavil slevu v zaměstnání, když manželka neuplatňuje, k čemuž mi dal její čestné prohlášení. Podle jeho vyjádření chtěla mzdová účetní čestné prohlášení od manželky, že žijí ve společné domácnosti s dítětem. Trochu mne tím znejistil. Na rok 2009 mu MÚ řekla, že si do daňového prohlášení ditě psát nemá, protože na to nemá nárok. Myslíte, že je to správně a slevu nemůže uplatnit? Měla bych mu i v přiznání k DzPFO dát slevu jen do dubna, ale na základě čeho? Děkuji za odpověď.