Re: jednatel nerezident
Děkuji Vám za odpověď, a pokud bude vyjímečně odměna větší, a sleva nebude stačit, uplatní se daň zálohová nebo srážková?
Vypadá to jako nesmyslný dotaz, ale dnes jsem četla v jednom odb.časopisu tuto větu: "Z příjmů definovaných v § 22 ZDP (odměny členů statutárních orgánů) se u daňových nerezidentů vybírá v ČR vždy daň srážkou ze samostatného základu daně sazbou podle § 36 ZDP, a to bez ohledu na to, zda mají poplatníci u plátce podepsané Prohlášení či nikoliv."
Vůbec tomu nerozumím, máte s tím zkušenost?
Děkiuji.
"Srážková" daň-tak se nazývá ta daň, která je do výše 5000,-Kč. Od 5000 se sráží tzv."zálohová" daň.Bohužel nevím, co jste četla ale domnívám se že se to vztahovalo k tomu, že se nerezidentům navyšuje základ daně o poj.placené zaměstnavatelem v případě, že jejich příjem není vyšší než 5000 a jeho příjmy pro účely pojištění se v ČR neposuzují podle našeho právního řádu(tj má vystavenu E101 s podléháním právnímu systému např.SRN)Pokud má např. příjem 6000 tak se nebude navyšovat o 34%poj. a daň bude 900.Slevu ale uplatit může když podepsal prohl.Pokud příjem 4000+34%=5360*15%daň = 804Kč
Ještě jednou díky za odpověď, tak pokud je to takto, tak je vše OK, hrubý příjem byl vždy navýšen o 35% a poté vypočítána daň, ihned uplatněna sleva do výše daně, takže na zálohách na daň 0, ale mate mně ten článek. Nicméně budu teď podávat vyúčtování, tak jsem zvědavá, jaká bude reakce FÚ, dám Vám vědět, napíšu to jako odpověď sem. Ale bude to pár dní trvat.
Mějte se moc prima a přeji Vám hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
9. 2. 2009 20:38
Dobrý den,
pokud si jednatel nerezident vyplácí měsíční odměnu 1.000 korun, a má podepsané prohlášení, mohu mu uplatnit slevu na dani či nikoli? Někde jsem četla, že se počítá "srážková" bez ohledu na podepsané prohlášení. Tak proč potom má podepisovat?
Děkuji za objasnění.