Re: cenné papíry - prosím BUBU
Váš dotaz je pěkně záludnej. Já si nepamatuju co bylo včera a vy na mě vybalíte odpověď, kterou jsem psal před 9 měsíci. Naštěstí jsem si ji také našel, musel jsem, protože se problematice cenných papírů zas tak intenzivně nevěnuji.
Pokud si vzpomínám na výklad k problematice cenných papírů tak mi bylo řečeno, že když účetní jednotka nakoupila cenné papíry, které v době nákupu považovala za krátkodobé cenné papíry - tak i v případě, že tyto peníze jsou drženy delší dobu - tak jsou stále považovány za krátkodobé cenné papíry. Proto se domnívám, že tyto cenné papíry nadále zůstávají zaúčtováné na účtu 251 a k rozvahovému dni se přeceňují výsledkově. Dokonce i z daňového hlediska jsou tyto cenné papíry stále považovány za krátkodobé cenné papíry - určené k obchodování.Přiznám se však, že neznám žádné ustanovení zákona o účetnictví, popř. jiných právních norem ,ve kterém by byl tento připad řešen. Vzhledem k tomu, že tento týden se nedostanu k programu ASPI, abych se mohl podívat, zda tam není o tomto případě nějaký výklad a protože celý příští týden mám volno nejsem schopen zjistit další informace. Jestliže budete mít zájem o moje další rozumi, k uvedené problematice, ozvěte se v diskusi v pondělí 23.2.
Snad bude na Váš dotaz reagovat i někdo jiný a možná můj názor potvrdí nebo ho vyvrátí.
Hezký den přeje
bubu
Dobrý den,
děkuji velice. Vaše odpověď na ten starý dotaz působila natolik profesionálně. že mě ani nenapadlo, že byste nebyl na cenné papíry 100% odborník... tak se omlouvám. pokud jsem Vás zaskočila :-)
Myslím, že takto mi to stačí, až na jednu maličkost - je případné snížení hodnoty CP daňově uznatelné?
Řešila jsem vloni, důležitý je ZÁMĚR účetní jednotky při pořízení CP,
mám zápis z VH, že jsou pořízeny jako krátkodobé a přeceňuji k rozvahovému dni výsledkově.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
10. 2. 2009 14:17
Dobrý den,
v odpovědi na dotaz ze dne 27.5.2008 ohledně zaúčtování nákupu cenných papírů píšete, že záleží na délce držení (krátkodobé 251, dlouhodobé 063).
A co když je nakoupím jako krátkodobé a pak se rozhodnu držet je déle - třeba 3 roky nebo i víc - mám je přeřadit (063/251)?
Děkuji moc